Kopriva - lek i hrana

Резултат слика за kopriva slikaAko u prolece prodjete pored koprive setite se da je to izuzetno lekovita biljka koju mozete da uberete za lecenje ili jelo, naravno ako je nadjete na cistom mestu.

Raste kao samonikla biljka, ali nije bezvredni korov. Koristimo je za lecenje, ishranu, organsku proizvodnju hrane, industrijsku proizvodnju...

Zelenim listovima koprive boju daje obilje hlorofila. Ova lekovita biljka sadrzi brojne minerale medju kojima su najznacajniji gvozdje, magnezijum, kalcijum, silicijum i vitamine A, C, K. Listovi sadrze mravlju, sircetnu i maslacnu kiselinu, fitosterole, lecitin, sluz, vosak. U zarama ima acetilholin i histamin koji zare i peku. 

Za lek se beru vrhovi biljke sa liscem, sam list, cela biljka u cvetu ili samo koren. U novije vreme najvise se koristi list i koren.

Kopriva se koristi u medicini za poboljsanje funkcije jetre. Pomaze izbacivanje zucnih kamenaca, kao i kod bolesti pracenih zuticom. Preporucuje se kao pomocno lekovito sredstvo kod insuficijencije jetre (oslabljene funkcije), kamena u zucnim putevima (holelitijaza), zutice.

Deluje kao diuretik tj. pojacava izlucivanje mokrace, vrsi ispiranje bubrega i mokracnih puteva, izbacuje bakterije sto je znacajno kod zapaljenjskih bolesti. Diuretsko dejstvo dovodi do pojacanog izlucivanja mokracne kiseline sto umanjuje tegobe kod gihta.

Zaustavlja krvarenje (hemostatsko dejstvo). Znacajna je za poboljsanje krvne slike, pomaze kod malokrvnosti izazvane nedostatkom gvozdja. Povoljno deluje kod rahitisa, razlicitih koznih bolesti, kao sto je ekcem. 

Narodna medicina siroko koristi koprivu za preciscavanje krvi, savetuje je obolelima od secerne bolesti. Koristi je u cajnim mesavinama za lecenje bolesti bubrega i mokracnih puteva, posebno kod infekcija, kamena i peska. Veruje da kopriva pospesuje varenje, regulise stolicu, zaustavlja i regulise krvarenje, te je koristi kod proliva, pojacanog belog pranja, infekcija zenskih polnih organa, obilnog menstrualnog krvarenja, krvarenja iz nosa, hemoroida. Svezu koprivu koristi za zarenje delova tela pogodjenih reumatskim bolovima. Koren preporucuje za preventivu i lecenje uvecane prostate.

Kopriva se od davnina koristi za ishranu, ne samo sto je kao samonikla, otporna biljka bila dostupna siromasnima, vec sto se lako vari i sto je ukusna. Od nje se prave corbe, pite, projare. Za ishranu u prolece se koriste mladi listovi. Upotrebljava se kuvana, jer sveza moze da nadrazi zeludac. 

U organskoj proizvodnji hrane iskoriscava se koprivin sadrzaj mlecne kiseliine, koja ubija biljne vasi. Potopljena u vodi daje kvalitetno djubrivo. U industriji se koristi za pravljenje sampona, celuloznih vlakana.

Ovako savetuje upotrebu koprive Dr Jovan Tucakov u svojoj knjizi "Lecenje biljem":

Caj od koprive: 50g isitnjenog lista koprive kuva se 15 minuta u litru vode, ostavi preko noci i u toku dana pije umesto vode. Koristi se za jacanje, protiv malokrvnosti, zutice, kamena u besici, otoka. 

Kopriva kao sok: 1kg svezeg mladog lista koprive samelje se i iscedi. Pije se pomesan sa medom i koristi kod istih bolesti kao i caj. Moze da se koristi za grgotanje i ispiranje usta kod angine i upale desni.

Sirup od koprive: 1kg soka od korive prokuva se i procedi kroz flanelsku krpu da bude bistar i pomesa sa 2kg meda ili se doda1,5kg secera i kuva 15 minuta. Uzima se 3-4 kasicice dnevno.

Ekstrakt od koprive: Sok od koprive se isparava na vodenoj pari u plitkoj posudi do gustine meda. Uzima se 5-10g dnevno s medom.

Protiv nocnog mokrenja kod dece: 20g zdrobljenog koprivinog lista i 60g razenog brasna pomesa se i doda malo vode i meda da se dobije testo, nacini se 5 kolacica i ispeku u rerni. U toku 2030 dana dete treba da pojede svako vece jedan kolacic.

Caj protiv malokrvnosti (anemiije): punu saku mladih pupoljaka koprive prokuvati 15 minuta u litru vode i to piti mesec dana umesto vode. Zimi se mogu koristiti i osuseni pupoljci, ali se upotrebi samo pola sake pupoljaka.

Caj protiv proliva i slabosti: Po 15g osusenog koprivinog lista, vranilovke i majkine dusice pomesa se sa pola litra kljucale vode, poklopi, posle 3 sata procedi i pije tokom dana umesto vode.

Protiv reumatizma: po 20g lista koprive i breze kuva se 15 minuta u pola litre vode, doda po 20g cveta surucice, zove, lipe i topolinih pupoljaka, ostavi da prokljuca, poklopi, ostavi 8 sati, procedi i pije tokom dana umesto vode. 

Kamen u besici: po 10g koprive, rastavica, peteljki od visanja i lista hajducice pomesa se i prokuva 10 minuta u 1 litru vode, poklopi i posle 4 sata pije tokom dana.

Protiv opadanja kose: 100g lista koprive kuva se 20 minuta u pola litra kisnice ili destilovane vode, doda 25g kamilice, poklopi, ostavi 8 sati, procedi,  i toj tecnosti doda 200g  vinskog sitceta. Ovom smesom trlja se koren kose svako vece.

Izvor Dr Jovan Tucakov "Lecenje biljem"

Izvor 2

 

 

 

 

 

utice.