Pistaći mogu da snize šećer u krvi

Pistaći pomažu sniženje nivoa šećera u krvi i insulina. Mogu da normalizuju metabolizam kod osoba sa predijabetesom.

Predijabetes je stanje poremećenog regulisanja nivoa šećera u krvi. Ispoljava se malo povišenim šećerom na tašte ili smanjenom tolerancijom glukoze. Obično je udružen sa povišenim krvnim pritiskom, poremećajem nivoa masnoće i gojaznošću u predelu struka. Utiče na ubrzanu aterosklerozu i povećava rizik od infarkta i šloga. Posle više godina može da dovede do šećerne bolesti.  

Ispostavilo se da pistaći mogu da preokrenu neke procese koji kod osoba sa predijabetesom vode ka šećernoj bolesti. Tajna je u povoljnom sadržaju određenih belančevina, masti i vlakana. To je dokazalo istraživanje 2011 - 2013 sprovedeno na 54 osoba sa predijabetesom. Ispitanici su podeljeni u dve grupe. Prva grupa je tokom 4 meseca svakodnevno kozumirala po 2 unce pistaća (oko 57g). Druga grupa je najpre bila na dijeti a zatim počela da jede pistaće.

Ishrana obe grupe ispitanika je bila slična po sadržaju masti, vlakana i zasićenih masnih kiselina. Tokom sprovođenja "pistaći dijete" kod ispitanika se snižavao nivo šećera u krvi, insulina i hormonskih markera. Tokom dijete bez pistaća ovi pokazatelji su rasli. 

Takođe su se tokom konzumiranja pistaća smanjivale manifestacije zapaljenja, a nije došlo do povećanja telesne težine. Pistaći sadrže manje kalorija od ostalog orašastog voća, a više bioaktivnih jedinjenja kao što su lutein, beta-karoten, gama-tokoferol i fitosterol. 

Ovo je dobra vest za mnoge ljude koji su pod rizikom da dobija dijabetes tip2. Istraživanje je objavljeno ovog meseca u časopisu Američke asocijacije za dijabetes.

Izvor