Namirnice mogu da blokiraju bol

Kofein i kapsaicin ublažavaju bolNovija istraživanja pokazuju kako dva česta sastojka namirnica, kofein i kapsaicin koji pojedinoj hrani daje ljut ukus blokiraju osećaj bola. 

Kofein deluje blago analgetski (protiv bola), bez obzira što se široko primenjuje u kombinaciji sa drugim analgeticima. Svoje dejstvo protiv bola ispoljava zato što se "pravi" da je adenozin. Organizam luči adenozin kada trpi bol. Dr Luiz Belardineli (Luiz Belardinelli) profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Floridato ovako objašnjava. Recimo da trčite i osetite parajući bol u grudima. To vam adenozin javlja da treba da usporite . "Bol je znak da nešto u organizmu nije u redu", kaže ona. Međutim, ako pijete dovoljno kofeina, on nadvlada taj signal bola. Kao banda siledžija, molekuli kofeina otkače adenozin sa njegovih receptorskih mesta i zauzmu ih, prikrivajući tako signale bola. 

Receptorska mesta prihvataju kofein, jer on hemijski liči na adenozin, mada nema njegove biohemijske funkcije. Lepo je ako nam kafa leči glavobolju, ali nije dobro ako su signali bola iz srca blokirani kofeinom. Dr Belardineli se plaši da bi kofein kod osoba koje piju dosta kafe mogao da spreči osećaj srčanog bola tako da dovede do neme miokardne ishemije, kada osoba doživi srčani udar bez upozorenja i preživi infarkt na nogama ne lečeći se.

Godinama ljudi stavljaju ljuti ekstrat iz paprike na desni protiv zubobolje. Sada je poznato da je kapsaicin (ljuta materija iz paprike i druge ljute hrane) lokalni anestetik i obećava da postane analgetik. Kapsaicin pobeđuje bol prazneći iz ćelija nešto što se zove supstanca P, koja prenosi osećaj bola do centralnog nervnog sistema. Prema tome, kapsaicin pomaže u blokiranju osećaja bola. U poslednje vreme, ljuti ekstrakt se ubrizgava ili služi za pravljenje lekova protiv glavobolje, dijabetične neuropatije, hroničnog svraba, reumatoidnog artritisa i neuralgije.

Namirnice koje sadrže kofein i kapsaicin deluju protiv bola. To su kafa, čili biber, senf, beli luk, đumbir, slatki koren, crni luk, nana, šećer.