Sok od narandže sprečava rak

Svakodnevno konzumiranje soka od narandže sprečava razvoj raka, javlja The Indian Expres. Ovaj sok je koristan, pre svega zbog visokog sadržaja antioksidanasa flavonoida kao što su hesperidin i naringin.

Biološki efekat soka od narandže, sa druge strane, zavisi od uslova u kojima su rasle narandže (klima, zemljište), zrelosti ploda, načina skladištenja. Najvažnija biološka dejstva soka od narandže nisu samo antioksidansna svojstva. On sprečava mutacije ćelija, toksičnost antigena, štiti ćelije od promena koje mogu da dovedu do raka, utiče na hormone i ima sposobnost regulacije signalne aktivnosti ćelija. 

Dokazano je da đus ima antimikrobno i antivirusno dejstvo, da menja apsorpciju ksenobiotika (hemikalija). Pozitivan uticaj na rak se ispoljava u svim fazama bolesti, od početnih do uznapredovalih. Ranija laboratorijska ispitivanja su pokazala da sok smanjuje rizik od raka krvi (leukemije) kod dece i pomaže kod raka dojke, jetre i debelog creva.

Istina, velike količine soka od pomorandže mogu da budu toksične. Ovo je naročito opasno za decu, osobe sa hipertenzijom, dijabetesom i bubrežnim bolestima. Kod njih sok može da izazove simptome trovanja, hiperkalijemije, alergije na hranu i bakterijske infekcije, ako sok nije pasterizovan. Treba imati na umu da preterano konzumiranje i najzdravije hrane može da dovede do oksidativnog disbalansa.

Izvor