Sok kineske gorke tikve leči rak pankreasa

Sok kineske gorke tikve može da uništi ćelije raka pankreasa, ističu novija istraživanja grupe naučnika iz SAD.

Medicinski tim sa Univerziteta u Koloradu, koji se specijalizovao za istraživanje raka, je u nizu testova utvrdio da sok kineske gorke tikve sprečava ćelije raka pankreasa da apsorbuju glukozu, čime im preseca izvor energije i na kraju ih ubija. Studija je objavljena u časopisu Carcinogenesis. 

Pre tri godine istraživači su proučavali uticaj ekstrakta kineske gorke tikve na rak dojke i postigli su impresivne rezultate. U novoj, daleko dubljoj studiji, korišćen je sok gorke tikve koji se često koristi u azijskim zemljama gde je stopa oboljevanja od raka pankreasa mnogo niža nego na Zapadu.

"Mi smo pokazali da je sok kineske gorke tikve veoma efikasan u ograničavanju metabolizma glukoze, što nagoni ćelije raka da gladuju u odsustvu neophodne hranljive materije. Kao rezultat takvog dejstva ćelije raka umiru, a sok tikve će garantovano poboljšati rezultate svake terapije tumora", ističe Rajesh Agarwal, autor studije Centra za prevenciju i kontrolu raka (Cancer Prevention and Control at the CU Cancer Center).

Šećerna bolest obično predhodi raku pankreasa, a kineska gorka tikva se vekovima koristi za prevenciju dijabeta tip 2 u narodnoj medicini Kine i Indije. Po toj logici, Agarwal i njegove kolege su se zapitale kakva je veza kineske gorke tikve i raka pankreasa, saopštava Science Daily. Tako se rodila ideja za ovo istraživanje.

U stvari lekovi na bazi ovog soka mogu da se koriste kao sredstvo za prevenciju i lečenje raka pankreasa. Na životinjama je ovo već dokazano. Možda nije slučajno, jer kineska gorka tikva podstiče beta ćelije pankreasa na lučenje insulina. Nakon proučavanja ćelijskih kultura stručnjaci su utvrdili da su miševi koji su hranjeni sokom kineske gorke tikve imali 60% manje šanse za razvoj ove vrste raka u poređenju sa onima koji nisu.

"Ovo je vrlo uzbudljivo otkriće", izjavio je Agarwal. "Do sada je napravljeno više medicinskih tehničkih sredstava i lekova za prevenciju i borbu protiv raka pankreasa, ali mi smo otkrili sredstvo koje to čini potpuno prirodno".

Izvor