Pojačano znojenje - Hiperhidroza

Iako nije veliki medicinski problem, pojačano znojenje (hiperhidroza), može biti uzrok emocionalnih problema.

Znojenje je prirodan proces, kojim se organizam rashlađuje i održava normalnu telesnu tempertaturu. Ako je znatno obilnije no što je potrebno za termoregulaciju naziva se hiperhidroza. 

Prema uzroku nastanka  hiperhidroza može biti fiziološka, simptomatska i nasledna (genetska). 

Fiziološka hiperhidroza: Hiperhidroza nije uvek bolesno stanje. Pojačano znojenje je normalno kada imamo povišenu temperaturu, kada je velika vrućina, ako obavljamo težak fizički rad, zatim u trudnoći i klimaksu. Pri konzumiranju vruće i začinjene hrane javlja se znojenje glave, posebno na gornjoj usni - gustativna hiperhidroza. 

Simptomatska hiperhidroza: Prekomerno znojenje može da bude simptom nekih bolesti, kao što su hipertireoza, zapaljenje pluća, tuberkuloza, malarija, neke vrste tumora (feohromocitom, karcinoid, neki tumori hipofize, limfom), šećerna bolest, kardiovaskularni šok, Parkinsonova bolest i Riley-Day sindrom. Kod povrede kičme hiperhidroza se javlja na delu tela ispod povrede. 

Nasledna (genetska) hiperhidroza: Neke osobe imaju naslednu sklonost ka pojačanom znojenju, koje se javlja u detinjstvu ili pubertetu. Ono može biti toliko izraženo da im znoj bukvalno curi i kaplje, a odeća je stalno mokra i leti i zimi. U stanjima stresa i emocionalne uzbuđenosti znojenje je još izraženije. 

Prema mestu gde se ispoljava hiperhidroza može biti generalizovana i lokalizovana (fokalna). Generalizovana hiperhidroza je uglavnom simptomatska. Pojačano znojenje se javlja na gotovo celom telu. Nastaje iznenada kao posledica neke bolesti. Normalno se javlja na visokoj temperaturi. 

Lokalizovana hiperhidroza se ispoljava pojačanom produkcijom znoja na dlanovima, tabanima i pazušnim jamama, ređe na licu, nosu, vratu i leđima. Uglavnom je nasledna. Znojenje je posebno pojačano u stresnim situacijama i emocionalnoj napetosti. Osobe sa ovim problemom imaju gotovo stalno vlažne i hladne dlanove i tabane, često sa modrim prstima (akrocijanoza). Mnogi od njih se povlače u sebe i izbegavaju druženje, jer im je neprijatno zbog upadljivog znojenja. Zbog neprijatnosti znojenje postaje još izraženije, a nesigurnost u društvu veća. 

Pojačano znojenje tabana se najčešće javlja kod mlađih muškaraca. Izraženije je ako nose patike i drugu obuću u kojoj se noge lako pregrevaju, a isparavanje znoja je otežano. Sam znoj nema neprijatan miris. Međutim, razgradnjom znoja i površinskog sloja kože nastaje neugodan miris - ekrina bromhidroza. 

Za razliku od ekrinih žlezda kojih ima po čitavom telu, ispod pazuha se nalaze mirisne znojne žlezde (apokrine žlezde). Ima ih i u anogenitalnom predelu, oko bradavica dojki, oko pupka, retko na koži lica, trupa i skalpa. Ove žlezde počinju da funkcionišu u pubertetu pod dejstvom polnih hormona. Luče znoj karakterističnog mirisa, koji postaje jako intenzivan i neprijtan, ako pod uticajem bakterija i gljivica dođe do razgradnje znoja i mrtvih ćelija kože - apokrina bromhidroza. 

Lečenje 

Ako znojenje nije mnogo izraženo poboljšanje je moguće samo izbegavanjem hrane i pića koje favorizuju znojenje: kafa, čaj, kola napici, čokolada, nošenjem odeće i obuće od prirodnih materijala, pranjem antibakterijskim sapunima i korišćenjem antibakterijskih dezodoranasa. 

Antiperspiranti zapušuju izvodne kanale znojnih žlezda i smanjuju znojenje. Pomažu kod blaže hiperhidroze. Stavljati ih noću a ispirati ujutru. Mogu da dovedu do alergije i iritacije kože. 

Antiholinergički lekovi se koriste kod generalizovane hiperhidroze. Ne koriste se u dužem vremenskom periodu. Mogu dovesti do pojave suvih usta, zatvora, otežanog mokrenja i mučnine. 

Jonoforeza se obično koristi kod pojačanog znojenja dlanova, tabana i pazuha izazvanog emocionalnim faktorima (nasledna hiperhidroza). Elektrode sa vlažnim sunđerom se stavljaju na delove koji se pojačano znoje. Efekat je uglavnom dobar, ali nije trajan tako da se ponavlja na šest meseci ili češće. Retko izaziva peckanje, trnjenje, crvenilo, a ponekad opekotine. 

Botulinum toksin (popularni Botox) blokira inervaciju žnojnih žlezda u predelu gde se ubrizgava. Sastoji se u bezbolnom ubrizgavanju toksina u kožu pazuha. Kod intervencije na šakama postoji izvesna neprijatnost što pacijentima obično ne smeta, jer je efekat dobar. Traje šest meseci do godinu dana. Nakon toga se znojenje povećava i intervencija može bezbedno da se ponovi. 

Selektivna torakoskopska simpatektomija ili endoskopska transtorakalna selektivna simpatektomija (skraćeno ETS ili ETSS). Spada u grupu minimalno invazivnih hirurških procedura sa brzim postoperativnim oporavkom. Kao i svaka druga hiruska intervencija nije 100% bezbedna. Neki hirurzi u svetu su prestali da vrse tu intervenciju zbog nezeljenih dejstava. Nakon simpatektomije često dolazi do pojacanog kompenzatornog znojenja leđa, butina i sedalnog predela. 

Do znatnog smanjenja znojenja može doći nakon psihoterapije. Lečenje može biti dugotrajno, ali je korisno, jer pomaže u prevazilaženju i drugih emocionalnih problema. 

Narodna medicina preporučuje lečenje žalfijom i čajevima za umirenje.