Opadanje kose

Opadanje kose ljudima obično predstavlja veliki estetski problem. Nekima uz to predstavlja i ogroman psihički problem. Svako opadanje kose prestravi čoveka mogućnošću da više nikada ne izraste.

Normalno dlaka ima cikličan rast. Raste dve do šest godina, što se naziva anagena faza. Nakon toga dlaka ne raste oko tri meseca (2 do 4) tj. nalazi se u fazi mirovanja (telogena faza). Nakon mirovanja sledi ispadanje dlake koje se odvija dve do tri nedelje (katagena faza). Postoje brojni uzroci opadanja kose. Često to prolazna stanja, koja nekada prolaze bez ikakve terapije ili se povlače nakon prestanka delovanja štetnog agensa. 

Opadanje kose u trudnoći

U drugom i trećem tromesečju trudnoće kao i nedelju dana nakon porođaja, pod uticajem hormona, veći broj vlasi na glavi raste. Znaci da se veći deo korenova dlake (folikula) nalazi u fazi rasta (anagena faza). Nakon porođaja kosa prestaje da raste i ulazi u fazu mirovanja (telogena faza). Ova faza mirovanja traje dva do četiri meseca. Nakon tog vremena kosa počinje da opada. To opadanje traje nekoliko nedelja (involutivna ili katagena faza). Kosa najčešće ravnomerno opada. Nekada je izraženije opadanje na slepoočnicama, ali nikada ne dolazi do potpune ćelavosti. Mnoge žene primete da im kosa dosta opada i da se smanjuje njena gustina, dok kod nekih to nije naročito upadljivo. To je jedan normalan proces i kosa ubrzo počinje ponovo da raste i do bebinog rođendana dobije raniju gustinu. Nikakvo lečenje nije potrebno.

Drugi uzroci  (telogeni efuvium)

Zbog delovanja različitih štetnih agenasa dolazi do remećenja normalnog rasta dlake. Pošto je dlaka najmanje osetljiva u fazi mirovanja, pri delovanju štetnih agenasa ona prestaje da raste. Nakon mirovanja od oko tri meseca (dva do četiri) kosa počinje da opada ravnomerno po celoj glavi (kapilicijumu). Stepen opadanja kose je različit i zavisi od vrste, intenziteta i dužine delovanja štetnog agensa. Dnevno može da opadne 150 do 700 dlaka. U trihogramu se vidi da je procenat dlaka koje su u periodu mirovanja izuzetno veliki i može izniositi 25 do 50%, dok se normalno u toj fazi nalazi 12 do 15% dlaka.

Postoje brojni uzroci telogenog efluvijuma kao: visoka temperatura, grip, operacije, boravak u bolnici, gubitak voljene osobe, razvod braka, lekovi (oralni kontraceptivi, antikoagulansi, retinoidi), drastične dijete za mršavljenje. Stres takođe ima važnu ulogu u nastanku opadanja kose obzirom da medijatori stresa, kao kortizol, supastanca P, prolaktin i ACTH, inhibiraju rast dlake. Maligne i sistemske bolesti su često praćene opadanjem kose. Hormoni štitne žlezde takođe utiču na rast dlaka na glavi. Hipotireoza je povezana s gubitkom kose. Poremećaj rasta kose najčešće prolazi za 12 meseci. U nekim slučajevima ispadanje kose počinje sporije i može trajati mesecima pa i godinama (hronični oblik). Kod telogenog efuviuma se lečenje sastoji u uklanjanju delovanja štetnog agensa koji je doveo do opadanja kose. Nikakvo drugo lečenje nije potrebno.

Opadanje kose može biti posledica nedostatka pojedinih vitamina i oligoelemenata, belančevina i ugljenih hidrata neophodnih za normalni rast dlake. Deficit vitamina B12 (cijanokobalamina) ima veze sa opadanjem kose i gubitkom boje (hipopigmentacija).  Nedostatak vitamina B5 (pantotenske kiseline) dovodi do poremećaja pigmentacije kose. Vitamin H ili biotin ima ulogu u izgradnji osnovne keratinske supstance dlake i time osigurava čvršću strukturu kose. Deficit ovog vitamina uzrokuje smanjenu aktivnost folikula i opadanje kose. Hipovitaminoza vitamina C utjiče indirektno na opadanje kose zbog smanjene resorpcije gvožđa. Vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa iz žitarica i povrća, a njegov deficit izaziva pojačano opadanje kose. Hipervitaminoza vitamina A može izazvati smanjenu aktivnost korena dlake i usloviti opadanje. Cink je esencijalni mineral koji se terapeutski primjenjuje kod osoba s manjkom cinka, ali povećan unos može čak i pojačati opadanje kose. Ravnoteža bakra je takođe vrlo bitna, jer njegov manjak dovodi do opadanja kose, dok je višak bakra toksičan i dovodi do naglog opadanja kose na velikom delu glave (anageni efluvijum). Lečenje se sastoji u korigovanju ishrane i korišćenju odgovarajućih suplementa.

Naglo opadanje kose (Anageni efuvijum) 

Anageni efuvijum je naglo, ravnomerno (difuzno) opadanje kose na celoj glavi. Posledica je delovanja nekog štetnog agensa koji je je odjednom prekinuo fazu rasta dlake. Pošto se u toj fazi (anagena faza) nalazi većina dlaka (85-90% folikula dlaka) njihovo opadanje je očigledno na celog glavi. Uzok ovakvog opadanja kose može biti jonizujuće zračenje, citostatici i drugi toksični lekovi, soli zlata, hipoproteinemija i stroge dijete.

Kružno opadanje kose (Alopecija areata)

Uzrok kružnog opadanja dlake (Alopecija areata) najčešće na kapilicijumu, ređe na bradi, brkovima, obrvama i trepavicama, nije potpuno razjašnjen. Dok se ranije smatralo da veliku ulogu ima infekcija, stres i endokrini poremećaji, u poslednje vreme preovladava mišljenje da je to posledica autoimunog procesa. Takođe je veliki uticaj nasleđa. Na pojedinim delovima kože prestaje rast dlake i nakon perioda mirovanja dolazi do njenog opadanja. Proces opadanja započinje u jednoj tački, a zatim se koncentrično širi povećavajuci deo bez dlake. Koren dlake ne gubi sposobnost produkcije. Dlaka ima izgled uzvičnika. Gornji deo dlake je normalne debljine, zatim je prelomljen u jednoj tački ispod koje je dlaka zašiljena.

Bolest se najčešće javlja između 5 i 40 godina, kod oba pola podjednako. Opadanje kose, koje je bez ikakvih tegoba, najčešće primeti frizer. Tok bolesti je potpuno nepredvidljiv. U najboljem slučaju kosa se potpuno regeneriše za 4 do 10 meseci. Međutim bolest češće traje godinama, pri čemu se javljaju nova polja bez dlake, a stara se šire. Loš prognostički znak je opadanje kose u vidu trake oko skalpa (ophyasis). U najtežim slučajevima kosa totalno opadne.

Kada kosa ponovo počne da raste obično je bez boje. Kasnije kod mlađih postepeno povrati boju, što se kod starijih od 40 godina obično ne dešava.

Dijagnoza se postavlja na osnovu izgleda kapilicijuma i trihograma. Lečenjem se podstiču korenovi dlake na ponovni rast. Lokalno se koristi cignol, kortikosteroidne masti u trajanju od 2 do 3 meseca, rastvor minoxidil (2 do 5%) i imunoterapija kod koje se alergogenim supstancama izaziva ekcemska reakcija. Od opšte terapije koriste se kortikosteroidi, PUVA terapija i iradijacija tela. U blažim slučajevima dlaka može da poraste i bez ikakve terapije. U težim slučajevima i terapija može dati samo prolazno poboljšanje.