Ujed strsljena

Резултат слика за strsljen slikeUjed strsljena izaziva toksicnu, nekada po zivot opasnu alergijsku reakciju. Intezitet reakcije je različit: od crvenila, otoka i svraba do anafilaktičkog šoka.

Komarci, mravi, buve i obadi izazivaju blaže reakcije, obično samo na mestu uboda. Insekti izazivaju alergijsku reakciju u organizmu ili deluju svojim otrovima: neurotoksini, histamin, acetilholin, melitin, hijaluronidaza...

Pčele i bumbari ujedaju kada su uznemireni mahanjem ruku ili slučajno nagaženi u travi. Njihovi otrovi su najjači u proleće. Nakon ujeda pčele u koži ostaje žaoka iz koje se postepeno ispušta otrov. Zato treba da izvadite žaoku. Ne gnječite je noktima ili ceđenjem. Tup predmet (tupu stranu noža ili dršku kašike) prislonite na kožu i lagano povlačite prema žaoki i preko nje, trudeći se da je izvučete celu. Pinceta je obično iskida.

Simptomi

Na mestu ujeda strsljena najpre se javlja bol, prilično jak, a zatim se pod uticajem toksina javljaju otok i crvenilo. Te promene su toksične prirode, nisu alergijske. Alergija se izuzetno retko javlja nakon prvog ujeda, češća nakon dva ili više ujeda, jer je potrebno vreme da se razvije alergija na otrov insekta - senzibilizacija. 

Stršljani izazivaju jače alergijske reakcije od drugih insekata. Na mestu uboda javljaju se plihovi, srvenilo i svrab. Svaki ujed strsljena treba ozbiljno shvatiti. Neznamo da li je osoba posebno osetljiva i sklona razvijanju opšte alergijska reakcija, koja zahvata ceo organizam. U najblažem slučaju javlja se kao koprivnjača (urtikaruja), u težim slučajevima uz koprivnjaču se javljaju otok, mučnina, povraćanje i proliv. Kod osetljivih se javlja otežano disanje, čuje se zviždanje u grudima, otežano gutaju i ošamućeni su. U najtežem slučaju dolazi do pada krvnog pritiska, gubitka svesti, koža i sluzokože postaju modre.

Alergijska reakcija je jača ako je ubod u predelu glave i vrata, posebno ako je insekat progutan, ako je toksin dospeo direkno u krvni sud ili ako je osoba ranijim ubodima razvila alergiju na toksin.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu opisa događaja i izgleda insekta, kao i izgleda ujedenog mesta. Za postavljanje dijagnoze postoje specificni testovi (određivanja specifičnih IgE antitela, kožni tj. intradermalni,  provokacioni test) koji u prvom trenutku nemaju znacaj jer terapija mora hitno da se zapocne. Mogu kasnije da se urade zbog planiranja preventive i desenzibilizacije ili procene efikasnosti sprovedene desenzibilizacije. 

Samopomoć

Nakon ujeda stavite hladnu oblogu, namažite neku antialergijsku kremu, tečni puder, sirće ili neki dr. narodni lek. Popijte antihistaminik ako ga imate i javite se lekaru. Ako znate da ste alergični kada idete u prirodu ponesite i primenite autoinjektor (adrenalin u injekciji koja je već spremna za primenu), antihistaminik ili kortikosteroid i zovite hitnu pomoc. Imajte na umu da alergijska reakcija može da se javi i nakon 8-12 sati. Zbog toga se u bolnicu primaju osobe koje su nakon ujeda imale otok kapaka, usta ili otežano disanje.

Lečenje

Na mestu uboda stavljaju se hladne obloge, kremovi i gelovi koji umanjuju svrab (kupuju se bez recepta) i kortikosteroidne masti. Kod sistemskih reakcija koriste se antihistaminici (u obliku tableta), kortikosteroidi i u najtežim slučajevima kompletna antišok terapija. Kasnije može da se uradi kompletna desenzibilizacija.

Preventiva

Kada idete u prirodu nosite duge rukave i nogavice. Ne nosite u prirodi odeću jarkih boja, jer privlači inasekre, izbegavajte široku lepršavu odeću, jer insekt može da upadne u rukav i uspaniči se. Ne hodajte bosi po travi. Izbegavajte veći fizički napor jer miris znoja privlači insekte. Stsljen voli slatko voce, pa ga zato pazljivo jedite na otvorenom. Sokove držite zatvorene, a kada pijete pažljivo pogledajte da nema strsljena na flasi. Slatke namirnice držite pokrivene, otpatke od hrane u zatvorenoj kesi ili kanti.