Gonoreja (triper, kapavac)

Gonoreja, jedna od najčešćih polno prenosivih bolesti, poznata i pod imenom triper ili kapavac je značajna zbog teških komplikacija, kao što je sterilitet i u poslednje vreme sve težeg lečenja. 

Uzrok 

Gonoreju izaziva bakterija najserija gonoreje (Neisseria gonorrhoeae). Bakterija se najviše razmnožava u polnim organima, mokraćnoj cevi, rektumu, ali može i u ustima, grlu i očnom kapcima. 

Učestalost 

Bolest je široko rasprostranjena, posebno kod adolescenata. Po učestalosti se nalazi na drugom mestu iza hlamidije sa kojom je često udružena. Žene često, a muškarci ponekad nemaju tegobe, što je jedan od razloga velike raširenosti bolesti. 

Prenošenje bolesti

Najčešće se prenosi putem seksualnog odnosa - vaginalnog, analnog i oralnog. Trudnice sa gonorejom tokom porođaja mogu da prenesu bolest na bebu. Deca se najčešće zaraze tokom seksualnog zlostavljanja, izuzetno retko preko predmeta. Uvreženo mišljnje da se bolest prenosi upotrebom toaleta, preko peškira ili sapuna nije tačno, jer je bakterija neotporna u spoljašnjoj sredini. Svaka seksualno aktivna osoba može da se zarazi, a posebno promiskuitetna. 

Simptomi  

Simptomi gonoreje su izraženiji kod muškaraca. Tegobe se javljaju 1 do 14, pa i 30 dana nakon rizičnog seksualnog odnosa. Bolesnik najpre oseća golicanje i peckanje u mokraćnoj cevi (uretri), ima učestalo i bolno mokrenje. Kasnije erekcija postaje bolna i javlja se bistar, a zatim beličast ili žućkast, gust gnojav sekret. limfne žlezde u preponama mogu da se uvećaju, a ponekad se javlja povišena telesna temperatura. 

Mokrenje je sve učestalije i može da se javi krv u mokraći, a bol se širi na međicu (perineum, deo između testisa i anusa). Kako bolest odmiče sekret postaje gušći i manje obilan. U hroničnoj nelečenoj ili loše lečenoj bolesti sekret se javlja kao jutarnja kap pre mokrenja, odakle potiče naziv kapavac. Neki muškarci nemaju tegobe. 

Polovina obolelih žena nema nikakve tegobe i javlja se lekaru nakon što je bolest dijagnostikovana kod partnera ili zbog lečenja steriliteta. Simptomi bolesti mogu da budu netipični, jer se javljaju i kod drugih mokraćno-polnih bolesti. Ako je zahvaćena uretra bolesnica ima učestalo mokrenje, blag bol i pečenje tokom morenja. Kada je infekcijom zahvaćen grlić javlja se pojačan vaginalni sekret. pri pregledu se vidi da iz grlića curi oskudan gnojav žućkasto-zelenkast smrdljiv sekret. Sluzokoža grlića je crvena, otečena sa erozijama. 

Muškarci i žene koji su gonoreju dobili nakon analnog seksualnog odnosa osećaju svrab anusa i imaju gnojav iscedak ili krvarenje iz anusa. 

Gonoreja se kod dece ispoljava kao crvenilo sluzokože spoljnih polnih organa (vulve). Ona je otečena i može da ima ranice. Na sluzokoži se vidi obilan sluzavognojav sekret. Limfne žlezde u preponama i na butinama mogu da budu uvećane. Mokrenje je učestalo, bolno, praćeno pečenjem. Kod novorođenčeta infekcija se najčešće javlja na očima, zglobovima, a može da dođe i do sepse. 

Komplikacije 

Kod muškaraca bolest se komplikuje brojnim zapaljenjima, kao što su balanitis (zapaljenje glavica), balanopostitis (glavića i kožice - prepucijuma), zapaljenje Tysovih i Litteovih žlezda, parauretritis (oko mokraćne cevi), vezikulitis, prostatitis, epididimidis, proktitis (zavrsnog dela debelog creva). Najčešće se infekcija sa mokraćne cevi i nakon nelečenog učestalog mokrenja širi na mošnice. Testisi su otečeni i bolni. Posledica ove bolesti je neplodnost. 

Kod žena su komplikacije mnogo češće nego kod muškaraca. Ispoljavaju se kao bolno zapaljenje Bartolinijevih žlezda, vagine (kolpitis), grlića materice (cervicitis), sluzokože materice (endometritis) i jajnika. Zahvatanjem jajovoda i okolnog tkiva nastaje pelvična inflamatorna bolest koja vodi ka stvaranju priraslica i zapušenju jajovoda. Neprolaznost ili slabija prolaznost jajovoda dovodi do steriliteta i povećava rizik od vanmatrične trudnoće. 

Zapaljenje u maloj karlici (pelvična inflamatorna bolest) može da protiče bez tegoba. Ako su prisutni simptomi ispoljavaju se kao grčeviti bol u maloj karlici, povišena temperatura i bol tokom seksualnog odnosa. Nelečena gonoreja može da se proširi na zglobove, najčešće koleno, moždanice ili srce.

Dijagnoza i lečenje

Dijagnoza se postavlja mikroskopskim pregledom sekreta/brisa, u kome se uočavaju gonokoke. Lečenje se sprovodi kod oba partnera. U protivnom bolest se vraća. Koriste se antibiotici. Dok se ranije lečila veoma lako penicilinom, u poslednje vreme je lečenje sve teže, iako se primenjuju noviji antibiotici iz grupe cefalosporina. Cefiksim, koji se koristi oralno (pije se) je postao sve manje efikasan, tako da se preporučuje korišćenje injekcije Cefriaksona, mada ni on kod nekih bolesnika, zbog pojave novog soja, ne deluje. 

Preventiva 

Zbog sve težeg lečenja gonoreje i mogućeg steriliteta velika pažnja treba da se pokloni preventivi. Ona se sastoji u pažljivom biranju seksualnog partnera i u obaveznom korišćenju prezervativa.