Ujed strsljena

Резултат слика за strsljen slikeUjed strsljena izaziva toksicnu, nekada po zivot opasnu alergijsku reakciju. Intezitet reakcije je različit: od crvenila, otoka i svraba do anafilaktičkog šoka.

Opširnije...

Gonoreja (triper, kapavac)

Gonoreja, jedna od najčešćih polno prenosivih bolesti, poznata i pod imenom triper ili kapavac je značajna zbog teških komplikacija, kao što je sterilitet i u poslednje vreme sve težeg lečenja. 

Opširnije...

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis ili ekcem je hronično zapaljenje kože preosetljive na različite supstance iz okoline. Javlja se kod dece, ali i odraslih, sklonih alergijskim reakcijama.

Opširnije...

Sistemska skleroza

Sistemska skleroza je bolest vezivnog tkiva kože na kojoj izaziva zatezanjae, boranje i zadebljanje. Moguća je zahvaćenost vezivnog tkiva svih organa, posebno pluća, srca, organa za varenje i zglobova.

Opširnije...

Guščija koža - Keratosis pilaris

Keratosis pilaris ili guščija koža se vrlo često sreće. Karakterišu je orožali čepovi na koži najčešće na spoljašnjoj i zadnjoj strani nadlaktica i nešto ređe na butinama i na telu. Promene na licu su znatno ređe, a na dlanovima i tabanima se ne javljaju. 

Opširnije...

Maligni melanom

Maligni melanom (melanoma malignum) je najzloćudniji tumor kože i sluzokoža. Zloćudnost ovog tumora potiče od njegove osobine da veoma rano, dok je još primarni tumor malih dimenzija, daje metastaze.

Opširnije...

Vitiligo - bele mrlje po koži

Vitiligo predstavlja gubitak pigmenta (boje) na pojedinim delovima kože. Podjednako se sreće kod muskaraca i žena. Može nastati u bilo koje životno doba, najčešće između desete i tridesete godine. Takođe, moze nastati u bilo koje doba godine, ali osobe bleđe puti ga lakše primete leti, kada okolna koža pocrni pa kontrast bude izraženiji. Često se javlja na kapcima, laktovima, kolenima šakama i oko usana.

Opširnije...

Opadanje kose

Opadanje kose ljudima obično predstavlja veliki estetski problem. Nekima uz to predstavlja i ogroman psihički problem. Svako opadanje kose prestravi čoveka mogućnošću da više nikada ne izraste.

Opširnije...

Seboreja - masna koža i kosa

Seboreja je povećano lučenje loja (sebum), što se ispoljava pojačanim mašćenjem kože i kose. Najizraženija je u predelima bogatim lojnim žlezdama. Koža je izrazito masna na licu u predelu obrva, korena nosa, između nosa i obraza i na bradi, zatim između lopatica i ispred grudne kosti. Takođe je uzrok brzog mašćenja kose i to najviše na spoju lica i vlasišta.

Opširnije...