5 koraka neophodnih da sacuvate vid

Резултат слика за oftalmoloÅ¡ki pregled U razvijenim zemljama najcesci uzrok slepila su ove 4 bolesti:

Makularna degeneracija, dijabetesna retinopatija, glaukom i katarakta. Posto ove bolesti ne izazivaju bol i cesto dugo ne daju simptome ljudi ne traze pomoc na vreme. Ove bolesto mogu da se prepoznaju u ranom stadijumu samo ako se javite lekaru na preventivni pregled.

Oftamoloski pregled, takodje, moze da pomogne u otkrivanju kardiovskularnih bolesti, hipertenzije, dijabetesa, pojedinih oblika raka. Neretko oftalmoloski pregled moze da vam spasi zivot.

1. Nakon cetrdesete godine uradite detaljan pregled ociju. U tim godinama moze doci do promene ostrine vida i pojave ranih znakova bolesti koje mogu da dovedu do slepila.

2. Proucite svoji porodicnu istoriju ocnih bolesti. Pojedine bolesti su nasledne. Ako je Vas bliski rodjak imao makularnu degeneraciju verovatnoca da je i Vi imate je 50%. Ako ima glaukom vas rizik da obolite povecava se 4-9 puta. Razgovarajte o ovim bolestima sa clanovima sire porodice - to ce olaksati oftalmologu da proceni vas rizik.

3. Zdravo se hranite. Ishrana sa manjom kolicinom masti, bogata vocem, povrcem i integralnim zitaricama korisna je za organizam, ukljucujuci i oci. Za zdravlje ociju posebno su korisni citrusi, orasasti plodovi, biljna ulja, zrna, zeleno lisnato povrce i riba.

4. Prestanite da pusite. Pusenje povecava rizik za pojavu ocnih bolesti, kao sto su katarakta i makularna degeneracija. Ono moze da dovede do kardiovaskularnih bolesti koje uticu na starenje ociju. Duvanski dim, ukljucujuci pasivno pusenje, dovodi do sindroma suvih ociju.

5. Nosite naocare za sunce. Ultravioletni zraci povecavaju rizik od katarakte i raka.

Oftalmoloski pregled ne samo da odredjuje ostrinu vida, vec procenjuje zdravstveno stanje oka u celini. Podsticemo sve osobe starije od 40 godina da redovno kontrolisu zdravlje ociju. Ukljucivanjem vida u svoje prioritete, mi ga stitimo tokom starenja, istice Rebecca J. Taylor, predstavnik Americke akademije za ocne bolesti.

Izvor