Prirodno lecenje bolesti usta

Upala desni ili gingivitis i bolesti zuba su cesta oboljenja. Dok za kvaran zub znamo, upalu desni cesto previdimo - ne izaziva velike tegobe, a moze da nam osteti zdravlje. 

Резултат слика за osmeh

Uzrok gingivitisa

Bolesti desni izazivaju naslage bakterija i mikroorganizama na desnima i zubima - zubni plak. Natalozen na zube i prostore izmedju njih ostecuje zubnu gledj, iritira desni i izaziva njihovu upalu. Osim dentalnog plaka na pojavu gingivitisa utice pusenje, konzumiranje alkohola, pad imuniteta, nedostatak vitamina C, nepravilna ishrana i losa oralna higijena. 

Simptomi gingivitisa

Desni mogu da budu crvene, otecene, lako da krvare ili povucene uz neprijatan zadah. Tegobe mogu da budu neznatne, te im ljudi pridaju malo paznje. Nelecena bolest moze da dovede do razlaganja kosti oko zuba i do njihovog ispadanja. Bakterije zubnog plaka mogu da dovedu do zapaljenja krvnih sudova srca i tezih komplikacija.

Preventiva gingivitisa

Kao kod drugih bolesti mnogo je bolje i lakse spreciti nego leciti. Dobra higijena usta i zuba je vazna. Perite zube obavezno dva puta dnevno, jos bolje posle svakog jela. Ne radite to ofrlje. Cetkica treba da bude mekana i da se menja na 2-3 meseca. Drzi se pod uglom od 45 stepeni i lagano spusta niz zube. Ne zaboravite ni ciscenje jezika, jer se bakterije zadrzavaju i na njemu. Zubni konac koristite pazljivo da ne bi povredili desni. Boje je da koristite interdentalne cetkice. Ne koristite vodice za ispiranje usta sa alkoholom, jer on isusuje sluzokozu sto povlaci za sobom pojavu neprijatnog zadaha. 

Prirodno lecenje

Postoje prirodni antiseptici i antibiotici. Zeleni caj deluje protiv bakterija u ustima. Med je jedan od najboljih lekova za upaljene desni. Namazite kriticno mesto svakog jutra. Efikasno je i etericno ulje karanfilica. Unistava bakterije i ublazava bol pa ga narodna medicina preporucuje za lecenje gingivitisa i zubobolje. Prirodni antibiotik, divlji origano, deluje protiv bakterija i virusa.