Herpes labialis - groznica

Obična groznica na usni, nosu ili obrazu je zarazna bolest izazvana Herpes simpleks virusom, najčešće tipa 1. Zovemo je herpes labialis jer se najčešće javlja na usni ili herpes febrilis, jer često prati povišenu temperaturu.

Izazivač bolesti

Bolest izaziva virus Herpes simpleks tip 1. Isti virus moze ponekad (u 5 do 10% zahvaljujući oralnom seksu) da izazove pojavu plihova na polnim organima. Ponekad je groznica izazvana virusom Herpes simpleks tip 2, koji izaziva genitalni herpes, polno prenosivu bolest. 

Prenošenje bolesti

Virus se prenosi kašljanjem, kijanjem, poljupcem, korišćenjem zaraženog pribora za jelo, žileta ili peškira.

Zaraznost 

Izvor zaraze je čovek. Zarazan je dok ima vidljive simptome tj. sve dok ne otpadne krastica na mestu gde su popucali plihovi. Na mestu gde su bili plihovi koža može da bude crvenkasta, ali nije zarazna niti bolna. Čovek je najduže zarazan kada mu prvi put izbije herpes. Ima podataka da se na sluzokoži mogu naći virusi dve do sedam nedelja od pojave plihova, bez obzira što tada više nema groznice. Kod ponovljene infekcije period zaraznosti je dosta kraći, traje oko pet dana. 

Simptomi - tegobe

Dva do dvadeset dana od ulaska virusa u organizam dolazi do pojave sitnih plihova ispunjenih tečnošću. Grozdoliki plihove se javljaju na otečenoj, crvenoj bolnoj koži ili sluzokoži, najčešće da spoju kože i sluzokože. Groznica se najčešće javlja na usnama, nosu, obrazu i u istima. 

Dan, dva pre pojave plihova na tom mestu čovek oseća svrab, bockanje, peckanje ili bol. Kod prve infekcije bolesnik može da ima povišenu temperaruru, malaksalost, slabost, bol u mišićima, smenjen apetit. Mogu da se jave povećani limfni čvorovi. Ove tegobe se zovu opšti simptomi. Nema ih pri ponovnoj pojavi plihova. 

Tegobe mogu da budu toliko blage da se previde. Obično su srednje teške, ali kod male dece bolest može da ima tešku kliničku sliku sa brojnim mehurićima u ustima i ždrelu, brojnim kožnim promenama ili protiče kao zapaljenje mozga i moždanica (meningoencefalitis). Teži oblik bolesti se javlja kod odojčadi i male dece. 

Prvi kontakt sa virusom (primarna infekcija) se obično dešava u detinjstvu. Nakon prve infekcije virus putuje duž nerava do njihovih središta gde ostaje "uspavan" dugo (period latencije), verovatno do kraja života. Povremeno može da se "probudi" - aktivira. 

Aktiviranje virusa

Virus se nalazi u nervnim ćelijama gde imuni sistem nije u stanju da ga potpuno uništi. Povremeno pri padu imuniteta se aktivira, putije duž nerava i ponovo dovodi do pojave plihova na istom ili bliskom mestu kao prvi put. To je recidivirajuća infekcija - herpes simplex recidivans. Tada je bolest lakša, kraće traje, bolesnik je kraće zarazan i nema opštih simptoma. 

Do aktiviranja virusa može da dovede stres, fizičko naprezanje, premorenost, prekomerno sunčanje, hemoterapija, neka bolest praćena porastom temperature, a kod žena i menstruacija. Recidiviranje može da se javi jednom godišnje ili ređe, a kod slabijeg imuniteta i više puta godišnje. 

Kod osoba sa jačim imunitetom herpes je laka bolest, dok kod osoba sa oslabljenim imunitetom, kao sto su osobe sa HIV-om, na hemoterapiji ili koriste kortikosteroide može da se proširi i na druge organe. 

Dijagnoza

Dijagnoza herpes simpleks infekcije se postavlja na osnovu karakterističnih promena na koži i sluzkožama. Samo ponekad je potreban nalaz antitela - imunoglobulina IgG i IgM u krvi. IgG nastaju u krvi posle zaraze i zadržavaju se trajno u organizmu, dok se IgM nalaze u krvi 3 do 6 meseci i zatim iščezavaju ukazuući na recidiv. 

Lečenje

Ne postoji specifičan lek koji uništava viruse. Uglavnom nije potrebno lečenje groznoce. Ona prolazi za par dana. Retko su potrebni lekovi protiv bolova i temperature. Važno je da se plihovi ne buše, jer se stvaraju uslovi za bakterijsku superinfekciju. 

Ako se groznica često javlja primenjuju se antivirusni lekovi, koji ublažavaju tegobe, ubrzavaju izlečenje i proređuju izbijanje herpesa. 

Preventiva

Da bi sprečili zarazu izbegavajte ljubljenje i dodirivanje sa osobama koje imaju groznicu. Ako ste već jednom imali griznicu ponovnu pojavu ćete sprečiti jačanjem imuniteta. U tom cilju izbegavajte stres, suviše masnu i slatku hranu jer ga slabe, a unosite više voća i povrća. Kada vam izbije groznica perite često ruke i ne dodirujte oči. 

Izbegavajte dodir sa tek rođenim bebama i osobama koje imaju ekcem jer su oni podložniji infekciji. Takođe, izbegavajte kontakt sa osobama koje piju lekove protiv raka ili nakon transpalntacije organa ili imaju HIV, jer za njih infekcija herpes simpleks virusom može da bude kobna.