Virusni meningitis - letnje epidemije meningitisa

Virusni meningitis je najčešći oblik zapaljenja moždanica. Obično se javlja u manjim epidemijama, i to u letnjim mesecima. Ovo relativno često opboljenje među decom i mladima, obično ima blag tok.

Meningitis je zapaljenje omotača mozga i kičmene moždine (meninga) i tečnosti (likvor) u kojoj se mozak i kičmena moždina nalaze. Veoma retko kod virusnog meningitisa, kao kompikacija bolesti može se javiti širenje infekcije na mozak. 

Uzrok 

Virusni meningitis u našim krajevima najčešće izazivaju enterovirusi, adenovirusi, zatim virus infektivne mononukleoze, gripa, parotitisa, herpes zostera, horiomeningitisa i retko krpeljnog meningitisa. U najvećem broju slučajeva (90%) to su enterovirusi gde spadaju koksaki virusi A i B i echo virusi. 

Enterovirusna oboljenja su veoma česta i jako raširena. To su najčešće feko-oralne infekcije. Znači da se virus prenosi preko prljavih ruku, loše opranog voća i povrća i zagađene vode. Ređe se prekosi kapljičnim putem, kijanjem, kašljanjem i govorom tj. boravkom u blizini obolelog. 

Virusni meningitis se javlja uglavnom leti i početkom jeseni, najčešće u vidu manjih epidemija. Uglavnom oboljevaju mala deca, pogotovu ona koja idu u vrtić. U širenju bolesti veliku ulogu igraju zdrave kliconoše. To su osobe koje u svojim crevima imaju enteroviruse, a ne oboljevaju ili imaju veoma blage tegobe. 

Inkubacija 

Period od ulaska virusa u organizam do pojave bolesti-inkubacioni period različito traje što zavisi od vrste izazivača virusnog meningitisa. Kod najčešćeg enterovirusnog meningitisa inkubacija iznosi 3 do 7 dana. Osoba je zarazna već od trećeg dana, kada još uvek nezna da je bolesna. To doprinosi velikom širenju ove bolesti. Zarazna je negde desetak dana od ispoljavanje simptoma bolesti. 

Tegobe 

Bolest manje-više počinje naglo sa povišenom temperaturom, povraćanjem i glavoboljom. Osim toga veća deca se žale na malaksalost i bolove u mišićima, dok se kod manje dece primćuje da su klonula i nemaju uobičajenu živost. Povišena temperatura je stalan znak bolesti. Kod meningitisa izazvanog enterovirusima i adenovirusima traje tri do pet dana. 

Uskoro tegobe postaju jače jer se javljaju takozvani meningealni znaci - znaci zapaljenja moždanica. Glavobolja je izuzetno jaka. Dete povraća više puta (više od dva-tri puta). Povraćanje nastaje draženjem centra za povraćanje u mosgu. Iznenadno je, u velikom mlazu. 

Vrat je jako bolan i ukočen. Bol se oseća u zadnjoj strani vrata, pojačava se pri savijanju vrata, tako da dete odbija da pogleda naniže i da savije vrat. Drži ga ukočeno jer ga tako najmanje boli. Bol se javlja i pri savijanju kolena. Zato deca koja imaju običaj da spavaju sa savijenim nogama u kolenima i privucenim ka stomaku, kod meningitisa leže sa ispruženim nogama. Svetlo bolno smeta očima (fotofobija). Zato dete sa meningitisom neće da gleda u sunce i sijalicu. 

Svest je uglavnom očuvana, ali je očigledno da je dete jako bolesno. Kod beba se može uočiti da su jako razdražljive i ništa ih ne može umiriti ili obrnuto mlitave su, deluju beživotno, ne otvaraju oči i ne gledaju u roditelje (letargično ponašanje ili letargija). Fontanela je napeta. 

Tegobe nisu uvek ovako jako izražene. Meningitis može imati blagu kliničku sliku tako da ostane nedijagnostikovan, jer liči na odičan nazeb.  

Dijagnoza 

Već same tegobe, posebno povraćanje, fotofobija i ukočen vrat, ukazuju na meningitis. Dijagnoza se potvrđuje pregledom likvora, koji se dobija lumbalnom punkcijom. Likvor je bistar i ističe pod povećanim pritiskom. U njemu se nalazi povećan broj limfocita, nivo proteina je povišen, dok je nivo šećera i hlorida normalan. Bakterija nema. 

Tok bolesti 

Dužina bolesti zavisi od vrste iazivača. Kod najčešćeg enterokoknog, temperatura pada za tri do pet dana, dok kod nekih drugih oblika meningitisa se može zadržati do 15 dana. Postepeno sa padom temperature se ublažavaju i gube i ostale tegobe. Po pravilu se bolest završava potpunim izlečenjem. 

Ako je tok bolesti produžen može biti u pitanju tuberkulozni meningitis ili serozni meningo-encefalitis (zapaljenje mozga i moždanica). 

Lečenje  

I pored dobre prognoze bolesti, svi virusni meningitisi treba da se leče, po mogućnosti, bolnički. U terapiji se koriste lekovi protiv temperature i bolova (analgetici i antipiretici) i sedativi. Nekada se uključuju i antibiotici dok se ne dobije sigurna potvrda da je u pitanju virusni, a ne bakterijski meningitis.