Varičela – Ovčije boginje

Ovčje boginje su virusna, jako zarazna bolest sa ospom koja izbija u dva - tri naleta. Od ove bolesti najčešče oboljevaju deca. Bolest je laka. Izuzetak čini komplikacija ove bolesti, encefalitis, koja može da ostavi trajne posledice. 

Uzrok bolesti

Varičelu i Herpes zoster izaziva isti virus. Virus je neotporan u spoljasnjoj sredini pa je izvor zaraze  oboleli čovek. Virus se nalazi u njegovom grlu, krvi i ospama. Bolesnik je zarazan dan dva pre nego što se pojavi ospa i dok počnu poslednje ospe da se sasušuju.

Klinička slika 

Ovčje boginje su laka bolest koja traje dve tri nedelje i obično prolazi bez težih posledica. Četrnaest do osamnaest dana od ulaska virusa postepeno počinje bolest. Dete ima blagu glavobolju, slabost, muku, a nekad i malo povišenu temperaturu. Na mekom nepcu i sluzokoži usne duplje može da se vidi vezikula (plihčić) koja brzo pukne i ostaje afta (ranica) koja boli pri gutanju. Ovi znaci su tako blagi da se često previde.

Ospice se prvo vide kao ružičaste makule (mrljice). Kroz nekoliko časova one se ispupče. To su vezikule (plihčići) koje se nalaze na samoj površini kože i liče na kapi rose prosute po koži. Vezikule su ovalne, nežne i lako prsnu. Izbijanje vezikula je praćeno svrabom. Treba sprečiti dete da se češa, jer ako to čini može da dođedo infekcije i da na mestu gde je bila ospa ostane ožiljak. Ospice su ispunjene bistrom tečnošću, koja  postaje zamućena, a zatim gnojava. Već sutradan vezikula se smežurava i javlja se krastica (krusta). Ova promena od makule do kruste traje dva do četiri dana. 

Deset do trideset časova posle prvog izbijanja ospica raste temperature do 38 stepeni Celzijusa i sledi sledeće izbijanje ospica. Ospice izbijaju u dva - tri naleta. Više izbijaju na pokrivenom delu tela, ali mogu da se jave i na dlanovima, tabanima i kosmatom delu glave. Kruste su prvo mrke, a zatim pocrne i otpadaju za 6 do 10 dana, a na njihovom mestu ostaje mrlja bleđa od okolne kože.

Komplikacije

Kao komplikacija, na sreću retko, može da se javi Encefaliotis, Laringitis, Bonhopneumonija (zapaljenje pluca), Keratitis, kao i zapaljenja na koži i sluzokožama. Kod ecnefalitisa (zapaljenje mozga) majka primeti da dete nesigurno hoda i gubi ravnotežu. Ponekad, na sreću izuzetno retko, javlja se gubitak svesti, konvulzije i paralize. Laringitis je dosta redak i zahteva hitno lečenje kortikosteroidima. Dete menja boju glasa, promuklo je. Kašalj je promukao sa niskim tonovima, kao lavež psa. Kasnije promuklost prelazi u šapat i dete plače bez glasa. Disanje postaje otežano i jako čujno sa uvlačenjem mekih delova na grudnom košu. Bronhopneumonija (zapaljenje pluća) se javlja kod male dece koja boluju od spastičkog bronhitisa ili imaju česte respiratorne infekcije. Kod njih se javlja jak kašalj i otežano disanje. Keratitis to je oštećenja rožnjače koje može da ošteti vid. Ali i ova komplikacija se retko javlja. 

Lečenje

Obolelo dete se izoluje, treba da odleži i daju mu se sredstva za snižavanje temperature, najčešće Febricet. Dete se kupa u mlakoj vodi sa blagim rastvorom hipermangana (boja belog vina). Posle se dete uvije u peškir nežno da nebi popucale vezikule. Koža se posipa sterilnim talkom. Tako se smanjuje svrab, a vezikule se brže suše.