SARS – teški akutni respiratorni sindrom

Skraćenica SARS potiče od engleskog imena Severe Akute Respiratory Syndrome. U prevodu to znači teški akutni respiratorni sindrom. Ovo je atipična pneumonija (zapaljenje pluća) koja se u 10% slučajeva završava smrtno.

Bolest se pojavila novembra 2002 godine u Kini ,u provinciji Guandun. Bolest se ubrzo proširila i na duge Azijske zemlje (Hong Kong, Singapur, Vijetnam). Do juna 2003 godine zabeleženo je 8437 slučajeva oboljevanja. Od toga u 813 slučajeeva bolest se završila smrću.

Uzrok

Izativač ove bolesti je korona virus (SARS-CoV). Nezna se tačno gde je prirodni rezervoar ove bolesti. Pretpostavlja se da je pored čoveka rezervoar i živina. Bolest se prenosi kapljičnim putem i kontaktom. Virus u spoljašnjoj sredini može da preživi 3 časa pa je moguće da se prenese i preko predmeta na koje je virus dospeo kašljanjem i kijanjem bolesnika. Virus je pronađen i u stolici pa je moguć i feko – oralni način prenošenja. Moguće je i da virus prenose osobe koje nemaju nikakve simptome. Ulazna vrata su sluzokoža gornnjih disajnih puteva, usta i konjuktiva oka.

Klinička slika

Inkubacija traje 2 do 7 dana, a zatim bilest počinje kao grip. Oboleli ima groznicu, glavobolju, temperatura mu raste do 38 stepeni celzijusovih, kija, kašlje i ima bolove u mišićima. Nekada postoji osip po koži i proliv. Kasnije počinju smetnje u disanju, kratak dah i asmatični napadi. Na plućima dolazi do zapaljenja i to se može videti rendgenskim pregledom. Stanje se veoma brzo pogoršava i za 5 dana može da dođe do respiratorne insuficijencije (slabosti) i smrti obolelog. Češće su umirali muškarci kao i osobe kole su imale hronične bolesti.

Lečenje

Još uvek ne postoji specifično lečenje. Oboleli su lečeni Ribavirinom (antivirusni lek), antibioticima širokog spektra i kortikosteroidima.