Infektivna mononukleoza

Od Infektivne mononukleoze najčešce oboljevaju mladi i deca. Bolest se prenosi kapljičnim putem, preko transfuzije krvi ili transplantacije kostne srži. Pošto je virus neotporan u spoljašnjoj sredini najlakše se prenosi poljupcem - bolest zaljubljenih.

Bolest se javlja preko cele godine, za razliku od drugih kapljičnih infekcija, koje imaju uglavnom sezonski karakter. Virus dospeva u ždrelo i izaziva zapaljenje tonzila (krajnika), a zatim preko limfotoka dospeva do regionalnih limfnijh žlezda. U njima takođe dovodi do zapaljenja. Ponekad dospeva u krvotok i preko njega zahvata druge limfne žlezde, slezinu, jetru i kostnu srž. Inkubacija traje 7 - 14 dana, ali može i 4 - 50.

Klinička slika

Kod odraslih bolest popčinje postepeno, a kod dece naglo. Prvo se javlja skok temperature. On je nekad umeren a nekad do 39,5 stepeni celzijusa. Posle 2 - 3 dana bolesnik primećuje da su mu uvećane podvilične limfne žlezde, kao i žlezde na zadnjoj strani vrata. Ima bol u guši i otežano guta. Kod male dece zbog otoka krajnika može da se javi otežano disanje, zatim muka i povraćanje. 

Pri pregledu se vidi da je bolesnik bled. Ima uvećane, sočne i crvene krajnike. Oni mogu da imaju beličasta ostrvca ili da budu pokriveni masivnim fibrinskim naslagama bele boje. Naslage mogu da budu jako debele i naborane. Nikada ne prelaze na okolinu krajnika. To je bitno za postavljanje dijagnoze. Sve limfne žlezde na vratu su uvećane, čvrste i lako bolne. Mogu da budu uvećane i limfne žlezde u pazuhama i preponama. Slezina, a često i jetra su uvećane. 

Bolest traje od 15 do 25 dana. Znaci se postepeno povlače. Otok žlezda, slezine i jetre najduže ostaje. Posle bolesti čovek još jednu do četiri nedelje oseća umor. 

Dijagnoza  

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i karakteristične krvne slike. Broj leukocita je uvek povišen 15 - 30 000, pa i do 50 000. U leukocitarnoj formuli dominiraju mononuklearne ćelije preko 50%. Među njima ima dosta virocita. Promene u krvnoj slici se javljaju od četvrtog dana bolesti. Najizraženije su posle 10 - og dana, a zadržavaju se i posle mesec dana. Na osnovu toga dijagnoza može i naknadno da se postavi. Transaminaze su nekoliko puta uvećane (normano do 40). Pozitivna je Paul-Bunnel-Davidson-ova reakcija (PBD). 

Terapija  

Lečenje je simptomatsko. Koriste se lekovi protiv temperature i bolova (Paracetamol, Brufen...). Da bi se sprečila superinfekcija daju se antibiotici širokog spektra. Kortikosteroidi se daju ako je disanje dosta otežano i žlezde izuzetno uvećane. U lečenju je najvažnije ležanje. Tada je cirkulacija krvi u jetri najbolja i ona se tako najbrže oporavlja. U periodu oporavka zabranjeno je pušenje, kofein (kafa, čokolada, kola napici, ruski, indijski, kineski čaj) i alkohol. Treba izbegavati masnu hranu, suhomesnate proizvode i industrijsku hranu. Jesti voće, povrće, jogurt, mlad sir, posno meso i ribu.