Koliko je opasna groznica Zapadnog Nila

Sa pojavom tri smrtna slucaja u Srbiji od groznice Zapadnog Nila postavljaju se mnoga pitanja o ovoj bolesti.

Kolika je smrtnost

Smrtnost nije velika. Najveci broj zarazenih ima blage tegobe i uglavnom se ne javlja lekaru. Smatraju da su malo nazebli. Umorni su, malo ih boli glava, misici ili zglobovi. Ponekad imaju blago povisenu temperaturu. Bez obzira da li se lece ili ne za nekoliko dana ozdrave.

Kod manjeg broja pacijenata (do 20%) javlja se groznica sa povisenom temperaturom, 38 stepeni ili vise. Glavobolja i bolovi u misicima i zglobovima su jace izrazeni. 

Kako se bolest dobija

Bolest izaziva virus groznice Zapadnog Nila. Prenose ga tigrasti komarci, koji za razliku od obicnih, ujedaju i danju i nocu. Ujed jednog komarca nije opasan. Opasno je ako dodje do ujeda vise zarazenih. 

Da li bolest moze da se dobije od obolelog

Bolest se ne prenosi sa obolelog na zdravog kao grip, ne moze kijanjem, koriscenjem predmeta koje je oboleli koristio, boravkom u istoj prostoriji. Moze transfuzijom krvi ako je davalac bio bolestan u trenutku davanja krvi.

Ko je u smrtnoj opasnosti

Mali broj obolelih (jedan od 150 obolelih) ima jako visoku temperaturu sa komplikacijom u vidu zapaljenja mozga ili mozdanica. Medju njima najveci rizik od smrtnog ishoda imaju starije osobe, srcani bolesnici i osobe sa oslabljenim imunitetom. 

Kako se leci

U lecenju se koriste lekovi protiv bolova i temperature. Najvaznije je da odlezite, da se ne zamarate, da unosite vise tecnosti.

Kako moze da se spreci

Preventiva bolesti se sastoji u sprecavanju ujeda komaraca. Kada idete u prirodu nosite duge rukave i nogavice. Na otkrivenim delovima tela koristite r epelente. Opsta zastita se sprovodi isusivanjem bara.

Da li se groznica Zapadnog Nila lezi samo jednom

Virus Zapadnog Nila izaziva odgovor imunog sistema, pa se stice otpornost. Postoji vise podtipova virusa pa covek moze da oboli od groznice izazvane drugim podtipom.

Opsirnije