Epidemija malih boginja u Srbiji

Epidemija malih boginja (morbile) u Srbiji se javila pocetkom oktobra 2017. godine. Do 13. marta obolelo je ukupno 3538 osoba od kojih je 1817 laboratorijski potvrdjeno u Institutu Torlak. Ovo su zvanicni podaci koje objavljuje i svakodnevno azurira Institut za javno zdravlje Srbije.

Najvise oboljevaju deca mladja od pet godina i osobe starije od 30 godina. Oboleli uglavnom nisu bili vakcinisani ili su nepotpuno vakcinisani (vakcinisani jednom dozom MMR vakcine) ili je vakcinalni status nepoznat. Najmladja obolela osoba je bila beba od 15 dana, a najstarija ima 70 godina. Kao u svakoj epidemiji oboljevali su i vakcinisani, ali u znatno manjem broju (svega 5%) i u blazem obliku.

Vecina je lecena u kucnim uslovima, samo trecina je morala da se hosptalizuje. Od tezih komplikacija malih boginja kod 400 obolelih doslo je do zapaljenja pluca, dok je kod dve osobe doslo do zapaljenja mozga. 

Prvi smrtni ishod se desio U Beogradu (preminula je osoba stara 30 godina). Pre toga u Srbiji 20 godina nije bilo umiranja od komplikacija malih boginja.Do 14. marta ukupno je preminulo 11 osoba lecenih u Klinickom centru Nis i na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu. 

U cilju suzbijanja ove zarazne bolesti preduzima se vakcinacija nevakcinisane ili nepotpuno vakcinisane dece starosti od 12 meseci do 14 godina.

Izvor