Adenovirusne infekcije (Adenovirosis)

Ovo je grupa akutnih, infektivnih bolesti disajnih puteva i vežnjače (konjuktive). Izazivači su grupa DNK virusa, kojih ima više od 40 antigenih tipova.

Veoma su otporni u spoljašnjoj sredini. Na sobnoj temperature preživljavaju 2 nedelje. Infekcije koje izazivaju javljaju se pojedinačno ili u epidemijama tokom cele godine. Izvor zaraze je bolesnik, koji je veoma dugo zarazan, čak do 25 dana bolesti. Virus se nalazi u njegovoj krvi, stolici i nosu . Ove bolesti se prenose uglavnom kao kapljične infekcije, ali je moguće prenošenje i putem prljavih ruku (feko-oralni put) sobzirom da virusa ima i u stolici obolelog.

Virus ulazi u organizam preko sluzokože nosa oka ili organa za varenje. Nakon 5 – 7 dana počinje bolest sa umeteno povišenom temperaturom . Temperatura traje 4 - 5 dana. Bolesnik oseća glavobolju, malaksalost, a ostali simptomi zavise od lokalizacije infekcije.

Eksudativni faringitis

Najčešće oboljevaju deca od 4 do 10 godina. Ako vaše dete ide u vrtić ili neki drugi dečji kolektiv sigurno ste se već susreli sa ovom bolešću. Zapaljeno je ždrelo i tonzile (krajnici). Uz to često curi nosić i crvena je sluzokoža oka. Ždrelo je crveno, ali ne tako jarko kao kod drugih angina (bakterijskih). Eksudat je sluzav, nikad nije gnojav.

Faringokonjuktivitis

Više od 50% obolelih imaj oblik bolesti. Čine ga 3 simptoma. To su povišena temperature, faringitis i konjuktivitis (zapaljenje vežnjače oka). Konjuktivitis obično prvo zahvata jedno pa drugo oko i traje do dve nedelje, dok temperatura i zapaljenje ždrela prolaze za sedam dana.

Faringotraheitis

Najčešće se javlja kod vojnika. Oni imaju temperaturu ispod 38 stepeni, suvo kašlju i malaksali su. Tegobe traju do 10 dana.

Akutni bronchitis

Javlja se kod dece u prvoj godini života. Počinje naizgled bezazleno sa curenjem nosića, ali ubrzo virus napada najsitnije delove disajnih puteva i stanje se pogoršava i zahteva konsultaciju specijaliste, a često i bolnicko lečenje. Glavni sintomi su otežano disanje (dispneja), kašalj, zviždanje u grudima i produžen ekspirijum. Tkiva nemaju dovoljno kiseonika pa dolazi do cijanoze (dete pomodri) i ako se hitno ne reaguje može doći i do smrti.

Akutni laringotraheobronhitis

Ovo je jedno teško stanje, koje se obično javlja kod male dece do dve godine života. Zapaljenje zahvata grkljan, dušnik i bronhije. Stvara se gust, žilav lepljiv sekret. On se teško iskašljava, a uz to mala deca i neznaju da iskašljavaju pa se stanje pogoršava. Bolest može da počne na dva načina. Nekada počinje naglo sa povišenom temperaturom. Zatim slede sintomi krupa. Kašalj liči na lavež psa, dijanje je stridorozno, a govor je promukao ili u vidu šapata. Bolest moze da počne i kao zapaljenje ždrela, a zatim da se spusti na niže delove disajnih puteva. Zbog sekreta, koji dete ne može da iskašlje može doći do hipoksije i cijanoze, zapaljenja ili polapsa pluća, pa čak i do gušenja, ako ovakvo stanje potraje.

Terapija

Potrebno je da bolesnik odleži. Koriste se lekovi za snižavanje temperature, protiv bolova, sirupi za ublažavanje kašlja, kapi za nos, topli napici. Antibiotici se daju ako dođe do bakterijske superinfekcije. Ako je dete malo, a klinička slika teška to jest ako se radi o bronhiolitisu ili laringotraheobronhitisu često je potrebno da se dete leči bolnički. Kod odraslih i veće dece ova bolest nije naročito teška i prolazi bez ikakvih posledica .