MR-kolonografija

Kolonografija magnetnom rezonancom (MR-kolonografija) omogućava jednostavan pregled debelog creva bez "ulaska u organizam" i rendgenskog zračenja.

Pregled se vrši jakim magnetnim poljem i radio-talasima koji nisu štetni za organizam.

Priprema za pregled

Za pregled je potrebna trodnevna priprema kojom treba debelo crevo potpuno da se isprazni. Prva dva dana pijete laksativ (Dulcolax i sl.) 3x2 tablete ili manje ako ste skloni prolivima ili imate redovnu stolicu, eventualno vise ako patite od zatvora. Ishrana je dijetalna.
Ne treba da jedete hranu koja nadima, a to su sveže voće i povrće, pasulj i kupus ni kuvan, pečeno i suvo meso, mleko i mlečni proizvodi. Možete da jedete kuvano meso, kuvanu ribu, kuvano voće i povrće (osim kupusa, pasulja, sočiva, karfiola), jaja, hleb i da pijete vodu, negazirane sokove, kafu i čajeve.
Uoči pregleda treba da popijete jak laksativ, na primer Coloclens sirup. Sutra, na dan pregleda ne jedete ništa. Sa sobom treba da ponesete, osim uputa (ili novca), medicinsku dokumentaciju vezanu za tegobe zbog kojih radite pregled i nalaz kreatinina ne stariji od sedam dana. Nije preporučljivo da nosite šminku.
Kontraindikacije za pregled
Debelo crevo ne možete da pregledate magnetnom rezonancom ako imate ugrađen pejsmejker, veštački srčani zalistak, pojedine spirale, metalne hirurške delove kao što su klipsevi koji se koriste u laparoskopskim operacijama, metalne fiksne proteze, kao i gelere. Pregled nije moguć ni ako ste jako gojazni - imate više od 110kg.
Pre pregleda
U kabini za presvlačenje se skidate u potpunosti i oblačite odeću za pregled. Ostavljate sav nakit, pirsinge, sat, mobilni telefon, naočare, zubnu protezu, slušni aparat, kreditne kartice, ukosnice, olovke i druge predmete.
Šta će da vas pitaju pre pregleda
Veoma je važno da osoblje koje radi MR-kolonografiju zna ako imate klaustrofobiju-strah od zatvorenog prostora. Pitaće vas da li imate povišen očni pritisak, jer u tom slučaju ne smeju da vam daju injekciju Buscopan, koja se koristi za opuštanje colona (debelog creva) u cilju efikasnijeg pregleda.
Prednost MR-kolonografije
Prednost MR-kolonografije u odnosu na druge metode je u bezbednosti (nema štetnog rendgenskog zračenja), prikazivanju slike u više ravni, uočavanju apscesa, fistula i drugih promena van lumena creva, prikazivanju delova creva (pre svega zavrsnog dela tankog creva) koji ne mogu da se vide endoskopsim metodama. Prednost je i u tome sto nije potrebna anestezija i analgezija. Glavni nedostatak je u tome što ne može da se uzme isečak za patohistološki pregled.