Alkoholna bolest jetre

Alkoholna bolest jetre nastaje dugotrajnim konzumiranjem velike (rizične) količine alkohola, koji deluje toksično na jetru.

Čine je masna infiltracija jetre (steatoza ili masna jetra), alkoholni hepatitis i alkoholna ciroza jetre. Hronični alkoholizam je najvažniji uzrok ciroze jetre (preko 50 %). Velike doze alkohola i dugotrajno pijenje ne oštećuju samo jetru već i mozak, nerve, srce, želudac i pankreas.

Za nastanak promena na jetri nije bitna vrsta alkoholnog pića, već količina i dužina konzumacije alkohola. Opasna doza alkohola je za muškarce preko 80g dnevno, a za žene 30g. Za promene na jetri je potreban alkoholičarski staž duži od 5 godina, a za razvitak ciroze duži od 20 godina. Na nastanak alkoholne bolesti jetre, osim količine i dužine pijenja alkohola, utiču i nasleđe, ishrana sa malo belančevina, imunološka reaktivnost i metabolički poremećaji. Alkoholna bolest jetre je direktna posledica toksičnog efekta alkohola.

Klinički oblici alkoholne bolesti jetre su :

  • Masna jetra (steatoza) je najblaži, najčešći, ali i reverzibilan oblik alkoholne bolesti jetre. Protiče često bez tegoba, a može biti prisutan tup bol ispod desnog rebarnog luka i blage digestivne tegobe (muka, gađenje, podrigivanje...). Izlečenje je moguće pod uslovom da bolesnik prestane da pije i da drži dijetu. Potrebna je ishrana sa malo masti, a većom količinom belančevina i ugljenih hidrata. 
  • Alkoholni hepatitis se smatra prelaznim oblikom ka cirozi jetre. Međutim, ne znači da uvek vodi u cirozu. Obično se javlja posle kratkotrajnog i teškog opijanja bez uzimanja hrane. Tegobe su malaksalost, zamor, muka i mršavljenje. U težim slučajevima prisutno je i povraćanje, proliv, respiratorna ili urinarna infekcija. U najtežim slučajevima javlja se žutica i slobodna tečnost u trbuhu (ascites). Lečenje se sastoji, kao i kod steatoze, u prestanku pijenja alkohola, korišćenju hepatoprotektivnih lekova i ishrani sa malo masti, a većom količinom belančevina i ugljenih hidrata. 
  • Alkoholna ciroza jetre se razvija u 10 – 15 % alkoholičara. Može dugo da bude bez simptoma. Kasnije bolesnik postaje malaksao, gubi težinu i mišićnu masu, javljaju se žutica, na koži gornjeg dela tela zvezdasta proširenja krvnih sudova, promene izgleda noktiju, gubitak dlakavosti, kod muškaraca ginekomastija, atrofija testisa i smanjenje libida, a kod žena poremećaj menstrualnog ciklusa i sterilitet. Zbog smanjenja otpornosti organizma može doći do teških infekcija. Teške komplikacije ciroze su krvarenja iz proširenih vena jednjaka i maligna promena jetre. Lečenje se sastoji u pravilnoj ishrani, hepatoprotektivnim lekovima i zabrani unosa alkohola. Nekada je neophodna transplantacija jetre.