Slobodna tečnost u trbuhu - Ascites

Ascites je nakupljanje slobodne tečnosti u trbučnoj duplji. Normalno se u njoj nalazi mala količina tečnosti koja oblaže trbušnu maramicu i sprečava trenje. Slobodna tečnost nastaje iz linfnih sudova jetre i kapilara rtbušne maramice(peritoneum). Ascites nastaje kada se više stvara slobodne tečnosti nego što se skuplja preko limfnih sudova. 

Količina nakupljene slobodne tečnosti je nekada mala i vidi se samo ultrazvukom. Može da bude tako velika da dovede do porasta trbuha, proširenja vena prednjeg trbušnog zida. 

Uzrok 

Ascites nastaje zbog povećanja pritiska u jetrinim venama(transudat) pa se tečnost praktično istiskuje iz vena, smanjenog stvaranja belančevina (hipoalbuminemija) pa tečnost ne može da se zadrži u krvnim sudovima(oni postaju propustljivi za tečnost), zbog zapaljenjskih procesa na trbušnoj maramici(eksudat) i smanjenog izlučivanja natrijuma i vode preko bubrega. 

Do ascitesa mogu dovesti različite bolesti :

  • Ciroza jetre je najčešći uzrok – 81% ( alkoholna u 65% , posthepatitisna u 10% i nepoznatog uzroka u 6% slučajeva)
  • Srčana insuficijencija zbog zastoja krvi u venama.
  • Budd-chiari sindrom zbog tromboze hepatičnih (jetrinih) vena.
  • Konstriktivni perikarditis zbog venskog zastoja.
  • Carcinom (primarni i metastaze)
  • Tuberkuloza
  • Pankreatitis
  • Serositis
  • Nefrotski sindrom kod koga je ascites posledica zadržavanja natrijuma i niske vrednosti belančevina

Tegobe 

Prisutne su tegobe od strane osnovne bolesti, koja je dovela do pojave ascitesa. Količina nakupljene slobodne tečnosti je nekada mala i vidi se samo ultrazvukom. Može da bude tako velika da dovede do porasta trbuha, proširenja vena prednjeg trbušnog zida, pa čak se mogu pojaviti i kile. 

Dijagnoza 

Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom(uvećanje trbuha, kolateralni krvotok na trbušnom zidu, perkusija, fenomen fluktuacije i sante leda) i ultrazvučnim pregledom. Kada se utvrdi da ascites postoji, uzima se i pregleda uzorak tečnosti (izvrši se punkcija - paracenteza). Dobijeni uzorak tečnosti se pregleda :određuje se njegova specifična težina, ukupan broj ćelijskih elemenata, broj leukocita i leukocitarna formula, maligne ćelije u sedimentu, zasejavanje na bakteriološke podloge, određivanje ukupnih proteina, određivanje glukoze, triglicerida, amilaze, LDH, proba po Rivalti(razlikovanje transudata od eksudata).

Terapija

U lečenju se koristi neslana ishrana i diuretici. Ako je ascites jako veliki tečnost se odstranjuje paracentezom(iglom se na određenom mestu buši trbušni zid i izbacuje 4 - 5l tenosti). Hirurško lečenje se primenjuje ako predhodne mere nisu pomogle.To su portnokavne anastomoze.