Ginekomastija

Ginekomastija je jednostrano ili obostrano uvećanje dojki kod muškaraca. Naziv potiče iz grčke i u prevodu znači "grudi kao ženske". Nastaje rastom žlezdanog tkiva i razlikuje se od lipomastije, koja nastaje nakupljanjem masnog tkiva. Zato ne može da se smanji vežbanjem ili mršavljenjem. 

Zašto nastaje? 

Fiziološka ginekomastija je normalna i javlja se kod novorođenčadi, u pubertetu i kod starijih. Kod novorođenčadi je posledica majčinog hormona estrogena, koji je prešao u krv tokom porođaja. Povlači se za nekoliko nedelja. U pubertetu je posledica hormonske neravnoteže, a prolazi posle par godina, obično pre dvadesete godine. U starosti je posledica predominacije ženskih hormona. 

Patološka ginekomastija je posledica manjka testosterona, viška estrogena ili dejstva nekih lekova. Manjak testosterona se javlja kod nerazvijenosti testisa i Klinefelteronovog sindroma, a kod testikularne feminizacije testosterona ima, ali su tkiva neosetljiva na njega. Povećano izlučivanje estrogena se javlja kod tumora testisa, karcinoma bronha, tumora i hiperplazije nadbubrečne žlezde, pojačanog lučenja štitne člezde (hipertireoza), alkoholne jetre, tumora jetre i nekada kod operisanih od hermafroditizma. 

Ginekomastiju mogu da izazovu neki lekovi kao sto su ketokonazol, digitalis, spironolakton, cimetidin, etionamid, izoniazid, metildopa, triciklicki antidepresivi, penicilamin, omeprazol, ACE inhibitori i diazepam. Lekovi koji deluju kao estrogeni npr. kod muškaraca koji uzimaju dietilstilbestrol za lečenje karcinoma prostate i transseksualci koji se pripremaju za promjenu pola. Marihuana i heroin, kao i konzumiranje veće količine mesa koje sadrži dosta estrogena može da do ginekomastije.

Dijagnoza 

Pri postavljanju dijagnoze treba da se isključi lipom, neurofibrom i karcinom. Ove promene su obično jednostrane, bolne i ekscentrične, dok ginekomastija karakteristično počinje oko areole i uvećava se koncentrično. Ginekomastiju se razlikuje od uvećanja grudi kod gojaznih osoba. Kod njih se ne palpira tkivo mlečnih žlezda - pseudoginekomastija. Da bi se našao pravi uzrok ginekomastije treba da se pregledaju testisi, jetra, da se odredi nivo hormona u krvi. I pored svih pregleda skoro u polovini slučajeva nezna se uzrok ginekomastije. 

Lečenje 

Lečenje ginekomastije se sprovodi uklanjanjem osnovnog uzroka, ako je poznat. Ginekomastija je ozbiljan problem ako je posledica tumora. Kod bolne ginekomastije, ako nije moglo na drugi način da se deluje, daje se antiestrogen (Tamoksifen).  

Hirurški zahvat smanjenja muških dojki je veoma jednostavan i preporučuje se ako ginekomastija muškarcu predstavlja estetski ili psihološki problem, ako dojka neprestano raste ili ako se sumnja na zloćudni tumor u muškoj dojci. 

Ginekomastija predstavlja povećan rizik od karcinoma dojke, posebno kod bolesnika koji se leče od karcinom prostate. Da bi se sprečila eventualna pojava tumora pre početka lečenja može da se sprovedei preventivno zračenje muških grudi.