Rak prostate - Karcinom prostate

Karcinom prostate je najčešći maligni tumor muškaraca. Javlja se kod starijih ljudi, dosta ređe kod sredovečnih. Obično se javlja u zadnjem delu prostate, a retko u adenomu. U histološkom pogledu je obično adenokarcinom. 

Uzrok 

Pravi uzrok nastanka nije poznat. Genetska predispozicija je veoma bitna, tako da se u pojedinim porodicama češće javlja. Postoje pretpostavke da na pojavu raka utiču virusne infekcije (humani papiloma virus, herpes virus i citomegalo virus), mada to ipak nije potvrđrno. Konzumiranje alkohola se javlja kao faktor rizika. Mnogi ljudi koji imaju benigno uvećanje prostate (adenom prostate) se plaše da će da dobiju rak. Nema razloga za strah, jer se adenom i karcinom razvijaju u različitim delovima prostate i njihova pojava nije povezana.

tegobe

Veoma dugo karcinom ne daje simptome. Dešavalo se da bolesnik umre od neke druge bolesti, a da se na autopsiji otkrije karcinom prostate. Tegobe su slične kao kod adenoma prostate, samo su jače i ne smanjuju se povremeno. Osnovni simptomi su često mokrenje (polakizurija) i otežano i bolno mokrenje (dizurija). Bolesnik sve teže mokri, čeka na mlaz, koji je tanji, slabiji i isprekidan. Ustaje noću da mokri i uopšte češće mokri. Ubrzo se nadovezuje infekcija pa se uz jak bol i pečenje pri mokrenju, javlja i zamućena i krvava mokraća.

Komplikacije

Komplikacije su infekcija, hematurija, retencija mokraće i metastaze. Infekcija obično zahvata bešiku. Bolesnik ima bol i pečenje pri mokrenju. Bolesnik može da prestane da mokri. To se zove akutna retencija mokraće. Bolesnik ima jak nagon na mokrenje, ne mokri ili ide po koja kap, a iznad stidne kosti se javlja izbočenje. Posle nekoliko kateterizacija može da nastane spontano mokrenje ili nastaje trajna retencija. Može da se javi hematurija. To je prisustvo krvi u mokraći. Stepen krvarenja može da bude različit. Hematurija može da dovede do zastoja mokraće ili zapaljenja. Najteža komplikacija su metastaze. Najčešće su u kostima karlice i kičmi. Kada dođe do njih bolesnik oseća bolove u kostima i upadljivo mršavi.

Dijagnoza

Rektalnim pregledom prostate prstom (digitorektalni pregled) nalazi se, u početku, na uglavnom uvećanoj prostati jedan, bezbolni čvor. Kasnije se pipa kvrgava, čvornovata prostata. Visoke su vrednosti prostata specifičnog antigena (PSA) u krvi. Doduše PSA može da bude povišen i kod drugih bolesti prostate. Intravenska urografija (snimanje sa kontrastom) može da posluži za procenu bolesti. Koristan je i ultrazvuk prostate sa biopsijom sumnjivih mesta.

Prognoza i terapija

Iako je veoma čest, rak prostate je retko uzrok smrti. To je posledica njegovog sporog rasta. Ako se rano otkrije procenat izlečenja je 98%.

Tegobe ublažavaju opšta higijena, kateterizacija kod retencije. Na kraju cistostomija i trajni kateter. Privremeno pomaže elektroresekcija prostate. Hormonska terapija je veoma efikasna. Primenjuje se kod tumora osetljivih na hormone. Daju se ženski hormoni, što se nekada kombinuje sa kastracijom. Hirurčko lečenje prostate se sastoji u njenom potpunom vađenju. Efikasno je u početku dok tumor još nije probio kapsulu. Češće se radi kod mlađih. Kod starijih se ne žuri sa operacijom zbog toga što tumor veoma sporo raste. Kao posledica operacije u velikom procentu se javljaju impotencija i inkontinencija. 

Radioterapija se koristi kod bolesnika, kod kojih se rak proširio na kosti, kao i nakon operacije, ako su posle nje visoke vrednosti PSA u krvi. Pre zračenja se obično sprovodi hormonsko lečenje. Kao posledica zračenja kod mnogih bolesnika, ali manje nego kod operisanih, može da se javi impotencija i inkontinencija. nako zračenja može da se javi privremena bolna upala rektuma ili bešike. Vrlo česta nuspojava je proliv koji može da traje tokom celog radioterapijskog lečenja. Ostale kratkotrajne nuspojave uključuju: gubitak apetita, mučnine, česta i hitna mokrenja.

Preventiva

Ne postoji efikasna preventiva. Pošto tumor veoma sporo raste moguće je da se otkrije rano. Zato se muškarcima starijim od 40 godina preporučuje da jednom godišnje odu na rektalni pregled prostate. Takođe u cilju ranog otkrivanja raka mođe da se radi određivanje PSA u krvi.