Dijabetes tip 2

Šećerna bolest tipa 2 je najčešći oblik šećerne bolesti - javlja se u 90% slučajeva. Najverovatnije je posledica kombinacije nedovoljnog lučenja inzulina i nemogućnosti da pravilno deluje (inzulinska rezistencija). 

Opširnije...

Bruh, kila ili hernija

Bruh, kila ili hernija se često javljaju, pogotovo kod muškaraca. Kila je izbočenje trbušne maramice (peritoneum) kroz otvor na trbušnom zidu u koji kao u neku kesu upadaju trbušni organi. Kilni otvor (prsten) najčešće nastaje na oslabljenom delu trbušnog zida. To su najčešće otvori kroz koje prolaze krvni sudovi i nervi. Sadržaj kilne kese su trbušni organi creva i nekad bešika. Hernija (hernia) može da nastane i na mestu gde je trbušni zid povređen ili sečen u toku operacije.

Opširnije...

Ginekomastija

Ginekomastija je jednostrano ili obostrano uvećanje dojki kod muškaraca. Naziv potiče iz grčke i u prevodu znači "grudi kao ženske". Nastaje rastom žlezdanog tkiva i razlikuje se od lipomastije, koja nastaje nakupljanjem masnog tkiva. Zato ne može da se smanji vežbanjem ili mršavljenjem. 

Opširnije...

Tumori testisa

Tumori testisa su obično maligni. Javljaju se kod mladića, najčešće između 20 i 30 godine života, ređe kasnije. Tumor se javlja kao kvrga, koja veoma brzo raste, razara testis i širi se na epididim. Veoma brzo daje metastaze u plućima (seminom) i retroperitonealnim limfnim žlezdama (seminom i teratom). Tumor se često javlja u ektopičnom testisu (testis koji se ne nalazi u mošnicama - kriptorhizam). 

Opširnije...

Skriveni testisi - Kriptorhizam

Kriptorhizam je poremećaj u kome se testis ne nalazi u skrotumu (mošnice). U osmom mesecu razvoja embriona, testisi se spuštaju iz trbušne duplje u skrotum. U 5% novorođenčadi testisi se ne nalaze u skrotumu. Kod neke dece testisi se spuste u prvim godinama života ili na početku puberteta. To se dešava sa testisima koji se nalaze blizu skprotuma i pokretni su.

Opširnije...