Gorušica u trudnoći - GERB u trudnoći

Više od polovina trudnica muči gorušica, nastala zbog vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak (GERB - gastroezofagealna refluksna bolest).

GERB daje različite tegobe. Mnoge trudnice osećaju pečenje iza grudne kosti, gorušicu, podrigivanje i vraćanje kiseline čak do usta. Tegobe su nekada praćene zapaljenjem sluzokože jednjaka (ezofagitis), pa i tezim komplikacijama u vidu Barretovog jednjaka i čira jednjaka. Moguće su minimalne tegobe uz komplikacije i izražene tegobe bez promena na jednjaku.

Gastroezofagealni refluks u trudnoći nastaje zbog poremećaja pokreta jednjaka, labavosti mišica na ulasku u želudac i povećanog pritiska u stomaku zbog povećane materice.
 
Postavljanje dijagnoze GERB-a u trudnoći nije teško. Gornja endoskopija se radi veoma retko i to pri sumnji na komplikacije i kod jako izrazenih tegoba, koje ne reaguju na terapiju.
 
Lečenje gorušice nije lako, jer trudnice iz predostrožnosti nerado koriste lekove. Iako ima istraživanja koja pokazuju bezopasnost inhibitora protonske pumpe (IPP), oni nisu toliko dugo u upotrebi da bi se garantovala njihova potpuna bezbednost po plod. U trudnoći se češće koriste H-2 antagonisti, koji prelaze placentalnu barijeru, dospevaju do ploda, ali se dugo koriste i nisu pokazali štetno dejstvo.
 
Najsigurniji lekovi protiv gorušice u trudnoći su antacidi. To nisu lekovi koji se široko koriste u lečenju GERB-a, ali imaju prednost u trudnoći, jer deluju samo u crevima, ne dospevaju do bebe. Smanjuju kiselost želudačnog sadržaja i donekle mogu ublažiti tegobe. Najbolje je da se uzmu sat vremena pre jela i pre spavanja. Antacidi ponekad izazivaju zatvor ili proliv i otežavaju iskorišćavanje gvožđa iz hrane, koje je trudnicama jako potrebno. Ako se dugo koriste mogu da izazovu malokrvnost.
 
Gorušica se može znatno umanjiti promenom životnih navika. Trudnica treba da izbegava preobilne obroke. Ako jede pet puta dnevno po malo tegobe će biti mnogo blaže nego ako jede svega dva do tri puta obilnije. Ubrzo nakon jela ne treba da legne. Treba da spava sa izdignutim gornjim delom tela. Ako je moguće podići gornji deo kreveta. Ukoliko je to teško izvodljivo trudnica može da spava na dva jastuka. Treba da leži na levom boku, jer se tako želudačni sadržaj teže vraća u jednjak.
 
Trudnica treba da izbegava masnu hranu,koja pojačava gorušicu. Penjanje kiseline u jednjak povećava čokolada, nana, kafa, alkohol, sirovi luk, kola napici i agrumi (limun, narandža). Nakon kisele i ljute hrane odmah treba da popije vodu ili neku tečnost koja nije kisela. To spira nadražujuću supstancu sa jednjaka i umanjuje tegobe. Žvakaće gume pojačavaju stvaranje želudačne kiseline pa ih trudnica sa gorušicom  ne treba da koristi. Isto deluje i pušenje, koje se trudnicama inače ne savetuje. odeća koja steže stomak takođe pojačava gorušicu.