Fibroadenom dojke - čvorić u dojci

Fibroadenom dojke je najčešći benigni tumor žena mlađih od četrdeset godina. Obično sama žena napipa tumor u obliku pokretnog čvorića. Ovaj bezopasni čvorić nastaje iz žlezdanog i vezivnog tkiva. 

Uzrok 

Tumor je posledica delovanja velike doze hormona  estrogena u dužem vremenskom periodu. Tumor raste pod uticajem hormona tako da se u trudnoci obično povećava, kao i u pojedinim fazama menstrualnog ciklusa, a posle menopauze se smanjuje. Može se javiti i kod veoma mladih devojaka. 

Kako izgleda 

Fibroadeniom se javlja kao pojedinačni okrugli čvor, jasno ograničen od okoline, veličine od jednog do deset santimetara. Ogarničen je vezivnom kapsulom iz koje ne izlazi. Vrši pritisak na okolno tkivo dojke, ali ne prodire u njega i ne metastazira. 

Pod uticajem hormona, što je posebno izraženo u trudnoći, može da naraste. Ako postigne znatnu vličinu zbog nedovoljne ishranjenosti središnjeg dela tumora može doći do nekroze tkiva, što može biti uzrok bola. Za nekrozom može da sledi hijalinizacija i kalcifikacija. Bol može biti posledica i pritiska na okolinu. Pošto je sagrađen iz žlezdanog tkiva, u toku laktacije i sam tumor može da produkuje mleko, što nije razlog za izbegavanje dojenja. Nakon trudnoće i prestanka dojenja on se smanjuje. 

Dijagnoza 

Dijagnoza se postavlja pipanjem okruglog, pokretnog čvora, koji se vidi na ultrazvuku. Definitivna dijagnza se postavlja punkcijom i patohistološkim pregledom, što nekada nije neophodno. 

Terapija 

Lečenje je hirurško odstranjenje tumora. Tumor se lako i u potpunosti odstranjuje zato sto je jasno odvojen kapsulom od okolnog tkiva. Manji tumori, koji ne daju tegobe, se samo prate. Fibroadenome veće od 2cm, pogotovu ako daju tegobe i dijagnostikovani su kod žena posle tridesete, je bolje odstraniti.