Cista i apsces Bartholijeve žlezde

Cista i apsces Bartholinijeve žlezde su retke bolesti koje izazivaju otok i bol u genitalnom predelu.

Šta su Bartholinijeve žlezde? 

Bartholinijeve žlezde su žlezdice veličine graška koje se nalaze na malim stidnim usnama. Ima ih dve na ulazu u vaginu. Tokom seksualnog uzbuđenja luče sekret koji vlaži ulaz u vaginu i olakšava prodor penisa. Kada je sve u redu žlezde ne mogu da se napipaju. 

Bartholinijeva cista 

Ako se izvodni kanal Bartholinijeve žlezde zapuši iz nekog razloga, budući da žlezde nastavljaju da luče, dolazi do nakupljanja tečnosti i formiranja ciste. Bartholinijeva cista se obično javlja jednostrano, retko na obe žlezde. Izaziva pojavu otoka velike stidne usne. 

Izvodni kanal žlezde, dug oko 2,5cm može da se zapuši zbog lučenja gušćeg sekreta, infekcije u okolini, povrede ili otoka koji pritiska na kanal. Cista obično ne boli. međutim, ako dosta naraste vrši pritisak na okolinu i može da izazove osećaj nelagodnosti, pa i bol. Ako se ne izkomplikuje infekcijom nije potrebno posebno lečenje, osim sedenja u mlakoj kamilici (10 do 15 minuta) ili stavljanja hladnih obloga. To olakšava eliminaciju sekreta. 

Seks se ne preporučuje dok se cista ne isprazni, jer se tokom odnosa luči sekret, cista se uvećava i pojačava tegobe. Osim toga može da dođe do iritacije i upale, što stvara uslove za formiranje apscesa. 

Apsces 

Ako se cista ubrzo ne isprazni nastaje teži stepen zapaljenja bartolinijeve žlezde - apsces. To je šupljina ispunjena gnojnim sadržajem. Velika usna je otečena, područje je crveno i jako bolno. Sedenje, hodanje i seks su gotovo nemogući. Može da se javi cutenje gnoja iz žlezde. Vaginalni sekret je pojačan. U težim slučajevima javlja se groznica, povišena temperatura i povraćanje. 

Infekcija je izazvana bakterijama koje se obično nalaze na koži ili potiču iz mokraćnih puteva, debelog creva ili su u pitanju polnoprenosivi izazivači kao gonokok ili hlamidija. Često se izoluje više bakterija. 

Apsces se leči antibioticima po rezultatu antibiograma brisa sekreta žlezde i vaginalnog brisa. Antibiotici ne moraju da se primene ako apsces pukne i gnoj se u potpunosti eliminiše, što nije čest slučaj. Preporučuju se tople kupke: dva do četiri puta tokom dana sedeti u toploj vodi 10 do 15 minuta - ne duže. To alakšava drenažu gnoja. 

Cista i apsces ne prelaze u rak. Međutim, ako se ponavljanje upale javi kod žene starije od 40 godina treba da se uradi test na kancerogeno tkivo. Istina, rak Bartholinijeve žlezde je jako redak, ali ne treba propustiti mogućnost da se otkrije u ranijem stadijumu. 

Kod velikog broja žena upala žlezde se ponavlja. Ako se apsces formira više puta postavlja se kateter. Nakon drenaže i smirivanja upale kateter se vadi, a na mestu gde je bio ostaje kanal. On se vremenom malo suzi ali ostaje dovoljno širok da se sekret neometano luči. Umesto katetera može da se stavi trakica gaze koja sprečava da se žlezda zatvori. Okolno tkivo može da se ušije tako da sprečava zatvaranje žlezde. Postupak se zove marsupijalizacija. 

Ako se tegobe ponavljaju, posebno ako je žena starija od 40 godina preporučuje se vađenje žlezde (ekscizija). To ne remeti seksualni odnos jer postoje i druge žlezde koje vlaže vaginu. 

Cista ne remeti trudnoću pa drenaža može da se vrši nakon porođaja. Apsces mora da se leči u trudnoći, jer može da dovede do prevremenog porođaja. Stvaranje ciste i apscesa ne može da se spreči. Ipak, dobra higijena intimnog predela i korišćenje prezervativa smanjuje rizik.