Hipertenzija u trudnoći

 

Hipertenzija u trudnoći je i dalje veliki uzrok oboljevanja i smrti majke i ploda. Hipertenzija nastala zbog same trudnoće, kod žena koje su ranije imale normalan pritisak, se može ispoljiti kao eklampsija i preeklampsija. 

Kod žene koje su pre trudnoće imale hipertenziju u toku druge polovine trudnoće često dolazi do pogoršanja bolesti, pa je znatni porast pritiska kod njih praćen oligurijom (smanjeno izlučivanje mokraće) i znacima diseminovane intravaskularne koagulacije. Kod nekih žena se hipertenzija razvija samo u zadnjem trimestru trudnoće, a pritisak se normalizuje par dana posle porođaja. Takođe je moguća kratkotrajna hipertenzija, koja se javlja 48 časova posle porođaja. Moguća je i pojava hipertenzije 2 nedelje do 6 meseci posle porođaja i koja se normalizuje za godinu dana.  

Uzrok bolesti 

Uzrok bolesti nije poznat. Placenta ima centralnu ulogu u razvoju preeklampsije, a u prilog tome ide podatak da ubrzo posle porođaja dolazi do normalizovanja pritiska. Nezna se koji faktori utiču na poremećaj funkcije placente. Preeklampsija se češće javlja kod hidatidne mole, blizanačke trudnoće i dijabetesa. U preeklampsiji postoje promene na bubrezima (glomerulima bubrega). Kod većine trudnica sa preeklampsijom, ubrzo posle porođaja dolazi do kompletnog oporavka bubrega. Retko je taj oporavak spor i nekompletan. 

Klinička slika 

Preeklampsija se javlja u trećem trimestru prve trudnoće, obično posle 28. nedelje. Prvi znak je hipertenzija. Hipertenzija u drudnoći je pritisak iznad 140/85 mmHg za perio duži od 4 do 6 časova. Zatim se javljaju belančevine u mokraći (proteinurija) i otoci (edemi). Zbog otoka porast telesne težine je dosta veći nego u normalnoj trudnoći. Otoci su bledi, bezbolni, najizraženiji na licu oko očiju i na nogama i rukama. Kako trudnoća odmiče otoci rastu. Izlučivanje mokraće se smanjuje. 

Hellp sindrom se razvija kod nekih žena sa teškom preeklampsijom. Povećavaju se jetrini enzimi, smanjuje broj trombocita i javlja hemoliza (razaranje eritrocita). 

Eklampsija je teško stanje kod koga se, osim simptoma prisutnih kod preeklampsije, javljaju i toničko – klonički grčrvi. 

Dijagnoza 

Prisustvo hipertenzije, otoka i proteinurije u kasnoj trudnoći je dovoljno za postavljenje dijagnoze preeklampsije. Ako se hipertenzija javlja u početku trudnoće u pitanju je esencijalna hipertenzija ili bubrežna bolest. 

Komplikacije 

Ako se preeklampsija ne leči postoji veliki rizik za nastanak prevremenog porođaja, smrti ploda, a nekada i smrti majke. 

Terapija 

Sve žene kod kojih se sumnja na preeklampsiju se leče bolnički. Definitivno izlečenje je porođaj, koji se indukuje pre vremena, ako hipertenzija ne može da se kontroliše, ako se razvije hellp sindrom, smetnje u vidu i grčevi. Ako je plod nezreo, a stanje nije naročito teško, trudnica se odmara ležeći na levom boku i daju joj se antihipertenzivni lekovi (metildopa, hidralazin i beta blokatori, a antagonisti kalcijuma samo u kratkotrajnoj terapiji). U terapiji hipertenzije se ne koriste ACE inhibitori jer mogu dovesti do smrti ploda. Ako se jave grčevi tj. kod eklampsije, koristi se magnezijum sulfat, ali i diazepam i fenitoin. 

Prognoza 

Prvorotke sa preeklampsijom imaju mali rizik za nastanak hipertenzije, bubrežne bolesti i preeklampsije u sledećim trudnoćama. Nasuprot njima, žene koje su imale prolaznu hipertenziju u kasnoj trudnoći, bez preeklampsije, imaju veću šansu da kasnije u životu dobiju hipertenziju. 

Preventiva 

Ima dokaza da male doze aspirina mogu da spreče preeklampsiju kod rizičnih trudnica. Veće doze aspirina su opasne po plod.