Polip grlića materice - Polypus cervicis

Polip grlića materice ili cervikalni polip (Polypus cervicis) je dobroćudni tumor sa peteljkom. To je mali, trošni jezičast izraštaj veličine od zrna pšenice do veličine pasulja. Nalazi se u kanalu grlića u nivou njegovog spoljašnjeg ušća ili viri iz njega u vaginu.

Šta je polip?

To je benigni izraštaj (hiperplazija) sluzokože kanala grlića. Često se sreće kod žena koje imaju fibromiom materice. 

Koje su tegobe?

Povremeno, ali ne i obavezno, javljaju se oskudna krvarenja, koja nastaju zbog oštećenja trošne površine polipa i njegovog bogatstva krvnim sudovima. Krvarenja obično nastaju posle polnog odnosa ili ginekološkog pregleda.

Redovno je pojačana sekrecija iz cervikalnog kanala. Sekret je sluzav, viskozan, retko sukrvičav. Polip često ne daje nikakve simptome i otkriva se slučajno. Ako polip dosta naraste dešava se da ga i sama žena napipa. 

Značaj bolesti

Postojanje polipa grlića materice, naročito u menopauzi, često je kombinovano sa postojanjem malignih tumora genitalnih organa žene, posebno sa istovremenim postojanjem karcinoma tela materice. Postojanje polipa može uticati na plodnost tj. poremetiti trudnoću, uzrokovati spontani pobačaj, prevremeni porođaj ili čak sterilitet. 

Terapija

Polip se lako povređuje i inficira. Zato se uzima bris, izoluju iz njega bakterije i utvrdi njihova osetljivost na antibiotike (antibiogram). Antibiotikom po dobijenom antibiogramu, se suzbija infekcija. Da bi se tačno utvrdilo da se radi o polipu, on se odstranjuje (polipektomija), uvrtanjem zupčastim kleštima, a nikako presecanjem, zbog opasnosti od obilnijeg krvarenja. Potom je obavezna frakcionirana eksplorativna kiretaža. Dobijeni materijal sa polipom šalje se na histološki pregled i to odvojeno iz cervikalnog kanala i materične šupljine. Ako se histološkim pregledom potvrdi da se radi o polipu, to znači da je praktično došlo do izlečenja.