Vantelesna oplodnja - IVF

Prva “beba iz epruvete” rođena je 1978 godine. Taj uspeh engleskih istraživača Edvardsa (biolog) i Steptoea (ginekolog) dala je nadu i mogućnost rađanja i ženama koje su do tada smatrane definitivno sterilnim. 

Razlozi za vantelesnu oplodnju

  • Najčešće je razlog za IVF neprolaznost jajovoda zbog zapaljenja na njima, tumora ili odstranjenja jajovoda zbog vanmaterične trudnoće ili nekog drugog razloga. To je indikacija za IVF u oko 65% slučajeva.
  • Endometrioza
  • Imunološki uzroci steriliteta
  • Razlozi od strane muškarca su oligospermija, astenospermija i prisustvo većeg broja patoloških oblika spermatozoida.To se sreće u oko 15% slučajeva.
  • Bračni sterilitet gde su oba supružnika zdrava i nije pronađen nijedan razlog za sterilitet, a i posle dve godine normalnih bračnih odnosa nije došlo do trudnoće.To je razlog u oko 10% za IVF.

Da bi IVF bila uspešna neophodno je da su supružnici fizički i mentalno zdrave osobe. Ograničenja u vezi starosti muškarca ne postoje. Veće šanse za uspešnu IVF su ako je žena mlađa. Kod žena iznad 40 godina trudnoće su ređe, a komplikacije češće. Intervencija nesme da se vrši ako je žena bolesna od neke teže hronične bolesti (bolesti jetre, pluća, bubrega i maligne bolesti).

Predhodni pregledi

Pre intervencije osim ginekološkog pregleda radi se ultrazvučni pregled, histerosalpingografija i eventualno histeroskopija radi ispitivanja prostranstva materice i prohodnosti grlića.

Proces vantelesne oplodnje

Da bi se dobilo više jajnih ćelija i time stvorile veće šanse za uspešnu IVF vrši se stimulacija ovulacije. Kratko vreme pre ovulacije, vrši se aspiracija jajne ćelije iz folikula jajnika. To se vrši vaginalnim putem ili preko trbušnog zida, pod kontrolom ultrazvuka. Dobijene jajne ćelije, identifikovane stereomikroskopom, svaka ponaosob se stavljaju u epruvetu. Epruvete se stavljaju u inkubator gde ostaju do njihovog potpunog sazrevanja.

Priprema spermatozoida za IVF

U međuvremenu se vrši priprema spermatozoida, koji se oslobađaju semene tečnosti i ćelija. Drže se u inkubatoru na 37 stepeni celzijusa 30 minuta do dva sata tj. dok ne budu spremni za oplodnju (za to vreme se završi kapacitacija spermatozoida i akrozomska reakcija). Na jednu jajnu ćeliju se stavlja 50.000 – 100.000 spermatozoida. Posle dva - tri sata dolazi do oplodnje. Oplođena jajna ćelija počinje da se deli. Otprilike jedna deoba nastupa na 12 sati. Kad embion ima 4 do 8 ćelija kateterom se ubrizgava u materičnu šupljinu. Tu se enbrion usadi za tri do četiri dana. Ukoliko dođe do trudnoće, trudnica se redovno kontroliše do porođaja.