Mastitis - zapaljenje dojke

Mastitis je infekcija dojke. Najčešće se javlja kod žena koje doje i često predstavlja razlog prestanka dojenja.

Nakon perioda dojenja mastitis se ređe javlja. Međutim, hroničnom mastitisu su podložnije žene koje ne doje. Bolest se javlja i u postmenopauzi. Kao posledica manjka polnih hormona dolazi do zapušenja mlečnih kanalica oljuštenim ćelijama, što izaziva njihovo hronično zapaljenje koje se širi na okolno tkivo dojke dajući mastitis. 

Simptomi mastitisa 

Mastitis nastaje iznenada. Obično se javlja u delu jedne dojke, mada može da je zahvati celu ili da se javi na obe. Žena oseća bol u dojci. Koža iznad bolnog mesta je crvena, nekada se vide kvržice na pojedinim delovima, a dojka je topla i bolna na dodir. Može da bude otečena i veća od zdrave. Limfne žlezde u pazuhu mogu da budu uvećane. Nekada dojilja oseća bol  ili svrab i peckanje samo tokom podoja. Žena je malaksala, ima jako visoku temperaturu (iznad 38,5) praćenu jezom i drhtavicom. Primećuje da ima manje mleka, da je promenilo izgled ili uočava prisustvo gnoja u mleku. 

Uzrok i faktori rizika 

Upala mlečne žlezde i okolnog tkiva nastaje pod uticajem bakterija koje najčešće dospevaju preko ragada - pukotina na bradavicama. Izazivači infekcije su streptokoke, stafilokoke, pneumokoke i koli bakterije. Mastitis može da se javi i kod zdravih bradavica. Obično mu predstoji duži zastoj mleka u dojkama, koji se poznaje po tome što je dojka bolna i dvrda. Zastoj nastaje zbog pritiska na dojku tesnim grudnjakom ili nemogućnosti bebe da posisa naglo nadošlo mleko krajem prve nedelje posle prođaja. Tada bakterije prodiru u dojku preko mlečnih kanalića, a potiču sa kože žene ili iz bebinih usta. 

Mastitis lakše nastaje ako žena nosi tesan grudnjak koji vrši pritisak na mlečne kanaliće i izaziva zastoj mleka u pojedinim delovima dojke. Ako majka doji uvek u istom položaju isti kanalići se bolje prazne dok u drugima dolazi do zastoja mleka i stvaranja uslova za infekciju. Dugi podoji i loša higijena dojki takođe doprinose pojavi mastitisa. 

Komplikacije 

Najčešće se mastitis javlja samo u početku dojenja. Ponavljanje mastitisa je komplikacija bolesti. Ako se bolest ne leči pravilno i ako se dojka ne prazni dovljno dolazi do zastoja mleka što stvara uslove za nastanak apscesa. Apsces dojke je nakupljanje gnoja u jednom delu dojke. Obično zahteva hiruško lečenje. 

Lečenje 

Mastitis se leči antibioticima koji su bezbedni za bebu tako da dojenje može da se nastavi. Ono je čak i poželjnio. Osim što je najbolja hrana za bebu, olakšava izlečenje. Dojenje se privremeno prekida ako temperatura ne silazi ispod 38 stepeni i ako se pojavi curenje gnoja. 

Poželjno je češće dojenje, na dva do tri časa. U svakom podoju se daju obe dojke, a započinje se na bolesnoj. Češći podoji sprečavaju prepunjenost dojki koja je jedan od uslova za nastanak mastitisa. 

Dojilje često neznaju koliko treba da izmlazaju. Ako je areola (braon krug oko bradavice) otečena i tvrda zato što su kanalići iza nje prepunjeni mlekom potrebno je da se izmlazanjem omekša toliko da beba može da je proguta. U protivnom će da uhvati samo bradavicu, da je žvaće, gnjavi i izazove pojavu ragada. Ako je cela dojka tvrda izmlazanjem se malo smanji pritisak, a ostalo će beba da isprazni. Ako je i nakon podoja dojka prepunjena izmlazati dok se ne oseti olakšanje i dojka ne postane meka - ne izmlazati dok god ima mleka. 

Ako beba ne može toliko da posisa da bi smanjila nabreklost potrebna je masaža dojke i izmlazanje. Dojka se priprema za masažu toplim oblogama. Majka može da se istušira toplom vodom ili da stavi pelenu natopljenu umereno toplom vodom ili da dojku kratko potopi u toplu vodu. Zatim se pristupa masaži, nežnim pritiskom od periferije dojke ka bradavici. Iritacija kože se smanjuje mazanjem kreme sa lanolinom ili vazelinom. Bradavica i areola se ne mažu jer bi to otežalo izmlazanje koje sledi nakon masiranja. Masiranje je naporno za bolesnu ženu pa je dobro da to učini neko drugi. 

Masiranje dojke treba da se vrši nežno, bez jakog pritiskanja i gnječenja. Pumpica za grudi nije tako efikasna kao ručna masaža i izmlazanje mleka i primenjuje se ako žena ne može sama da masira, a nema ko da joj pomogne ili bar da pokaže kako da to uradi. Između podoja dojke treba da budu lagano podržane odozdo i sa strane dovoljno velikim i čvrstim grudnjakom, koji ne sme da pritiska dojke prema grudnom košu. 

Mastitis se sprečava i lakše leči ako beba pravilno doji. Mora da proguta celu areolu. Ado to nije učinila zapuši joj nosić da bi pustila dojku i pusti da se da sama ponovo uhvati. Glava treba da joj bude ispod dojke. Da bi se svi kanalići efikasno praznil beba ne treba da sisa uvek u istom položaju. Beba može da leži pored vas, da je držite u krilu ili da je dok sedite držite ispod miške dok su njene nožice iza vas. 

Neophodno je da se dojilja dovoljno odmori. Mastitis može da se javi zbog premorenosti. Važan je dovoljan unos tečnosti - najmanje 8 do 10 čaša dnevno i jačanje imuniteta raznovrsnom hranom sa dosta voća i povrća.