Postporođajna depresija

Nakon porođaja, mnogo češće nego u drugom životnom dobu javlja se psihički poremećaj koji se ispoljava poremećajem raspoloženja od sete do teške depresije uz poremećaj sna, apetita, psihomotorni nemir, umor, osećaj krivice pa čak i misli o samoubistvu.

Opširnije...

Senilni kolpitis

Svrab i pečenje u vagini i bol pri polnom odnosu mogu biti česte tegobe žena u postmenopauzi. Posledica su infekcije nastale zbog promene sluzokože usled manjka hormona estrogena. 

Opširnije...

Amenoreja

Izostanak menstruacije se naziva amenoreja. U nekim periodima života žene ona je normalna (fiziološka). Ako menstruacija izostane u uzrastu kada treba da bude prisutna to je patološka amenoreja.

 

Opširnije...

Rubeola i trudnoća

Rubeola, zarazna, veoma laka bolest, kod trudnica može da dovede do spontanog pobačaja ili oštećenja ploda. Kod deteta se tada može javiti psihička zaostalost, srčana mana, katarakta, gluvoća, deformacija ušne školjke...

Opširnije...

Policistični jajnici - PCOS

Poslicistični jajnici se ispoljavaju brojnim simtomima, koji su posledica hormonske netravnoteže koja uključuje i porast nivoa muških polnih hormona. Ime PCOS (PoliCystic Ovarial Syndrome) potiče od  izgleda jajnika - brojne cicte.

Opširnije...

Kondilomi (condylomata acuminata)

Kondilomi (condylomata acuminata, polne bradavice ili šiljasti kondilomi) su virusno oboljenje koje spada u grupu polno prenosivih bolesti. Najčešće oboljevaju mlađe seksualno aktivne osobe. Kod ovog relativno čestog oboljenja izraštaji se uglavnom javljaju u anogenitalnom predelu, ređe na sluzokoži usne duplje ili pregibima.

Opširnije...

Polip endometrijuma

Polip endometrijuma je dobroćudni tumor, sa tankom peteljkom, koji nastaje bujanjem jednog dela sluzokože materice (endometrijum).  Često je uzrok krvarenja u vreme oko i nakon menopauze. To je benigna promena endometrijuma (hiperplazija).

Opširnije...

Zapaljenje debelog creva, ulcerozni kolitis i trudnoća

 Mnoge mlade žene koje boluju od ulceroznog kolitisa brinu da li će bolest i terapija koju koriste loše uticati na plod, da li će trudnoća pogoršati bolest, da li trebaju da koriguju svoju terapiju. Uz savremenu terapiju, dobro izbalansiranu ishranu, žene koje boluju od ove inflamatorne bolesti mogu da rode potpuno zdravo dete, a da ne naruše svoje zdravlje.

Opširnije...

Još članaka...

  1. Osteoporoza