Vakcina protiv pneumokoka je obavezna

Pneumokokna konjugovana vakcina je u Srbiji postala obavezna. 

Vakcina je uvstena u kalendar obavezne vakcinacije zbog mogucih teskih, komplikacija, ukljucujuci i smrtni ishod. U svetu godisnje od infekcije pneumokokom umre vise od pola miliona dece mladje od 5 godina. Zbog toga je vakcina preporucivana deci koja su vec imala infekciju pneumokokom, imaju oslabljen imunitet ili boluju od neke hronicne bolesti. 

Preko 80 procenata dece jednom oboli, a 20 procenata i vise puta. I prva infekcija moze da ima ozbiljne posledice pa je bolje da se sva deca vakcinisu. Time su zasticeni i odrasli koji takodje oboljevaju.

Bakterija Streptokokus pneumonije izaziva razlicite bolesti. U relativno lakse spadaju zapaljenje srednjeg uha, zapaljenje sinusa i bronhitis. Mnogo teze su zapaljenje pluca, mozdanica i bakterijemija (sepsa ili prodor bakterija u krv), koje se ubrajaju u invazivne pneumokokne bolesti jer pneumokok prodire u sredinu gde ne bi trebalo da ima bakterija.

Pneumokokne infekcije su najcesce kod dece mladje od 5 godina i kod starijih. Posebno su ugrozene osobe sa oslabljenim imunitetom, kao oboleli od malignih bolesti ili AIDS-a. U povecanom su riziku takodje osobe koje imaju hronicnu bolest srca, pluca, bubrega, dijabeticari i alkoholicari.

Bakterija je cest stanovnih sluzokoze gornjih disajnih puteva dece i odraslih. Najvise je ima u nosu. Siri se kapljicnim putem, sto znaci kijanjem, kasljanjem i pljavim rukama. Obicno prvo dodje do viruusne infekcije. Virus ostecuje sluzokozu disajnih puteva i olaksava sirenje bakterije u sinuse, srednje uho, u donje disajne puteve izazivajuci bronhitis, moze da prodre u krv i dovede do invazivnih bolesti. Obicno se javlja u hladnom delu godine. 

Mneumokokne infekcije se lece antibioticima. Problem u lecenju je u tome sto su vremenom bakterije postale otporne na mnoge antibiotike.  

Vakcina se daje u tri doze. Prva u drugom mesecu zivota, a sledece dve u razmaku od sest nedelja. Revakcinacija se vrsi godinu dana nakon trece doze vakcine. Pneumokokna vakcina daje visoku zastitu od 13 sojeva pneumokoka koji kod nas najcesce izazivaju bolest.