Apsces pluća

Apsces pluća (Abscesus pulmonum) predstavlja lokalizovano, teško, gnojno zapaljenje praćeno potpunom nekrozom (izumiranjem) plućnog tkiva i stvaranjem šupljina sa nivoom gnojnih masa, koje preko bronha komuniciraju sa spoljašnjom sredinom. Karakteriše se kašljem i iskašljavanjem “na puna usta”. Zbog upotrebe antibiotika, ovo teško oboljenje se relativno retko javlja. 

Uzrok

Važan preduslov za nastanak apscesa su teško opšte stanje bolesnika, hronični alkoholizam i predhodno oštećeno plućno tkivo nekim oboljenjem (bronhitis, pneumonija, bronhiektazije, emfizem, karcinom pluća …). Kao neposredni uzrok može da se javi aspiracija stranog sadržaja u pluća. To može da se desi u toku nekih operacija, besvesnog stanja ili pijanstrva.

Apsces pluća može biti izazvan mnogobrojnim patogenim i uslovno patogenim bakterijama (Staphylococcus aureus, Diplococcus pneumoniae, Streptococcus pneumoniae, Escherichia colli, Pseudomonas aeruginosa i dr). Infekcija nastaje inhalacijom uzročnika ili širenjem iz okolnih ili udaljenih gnojnih ognjišta preko krvi ili limfe..

Klinička slika

Bolest počinje naglo, sa visokom temperaturom praćenom drhtavicom, bolom u grudima u vidu probadanja, kašljem i malaksalošću. Kasnije dolazi do pogoršanja opšteg stanja, broj leukocita raste do 20.000. Bolesnik je malaksao, teško diše i gubi apetit. Nakon sedam do deset dana, posle jutarnjeg kašlja, nastaje naglo, bolno iskašljavanje gnojnih masa na “puna usta”, što obično uplaši bolesnika. Iskašljane gnojne mase su žuto-zelene ili prljavo smeđe boje, nekada jako zaudaraju i talože se u dva sloja. Iskašljavanjem gnoja u plućima se formira šupljina sa nivoom, koja komunicira sa spoljašnjom sredinom i sa zdravim tkivom oba plućna krila. Bolesnik svakodnevno kašlje i iskašljava, ima temperaturu preko 39° C, znoji se, vezan za postelju. Ako se ne počne sa adekvatnim lečenjem, bolesnik vidno gubi telesnu težinu. Mogu se ispoljiti i znaci opšte intoksikacije organizma, oštećenja srčanog mišića sa ubrzanim radom srca i poremećajima ritma, zatim oligurija (slabije izlučivanje mokraće), subikterus (blaži oblik žutice) i profuzno znojenje. Pri povoljnoj evoluciji i izlečenju na mestu šupljine se stvara ožiljak, temperatura pada i svi simptomi nestaju.

Komplikacije

Apsces može da se komplikuje empijemom pleure (prodiranje zapaljenjskog sadržaja u prostor plućne maramice), krvarenjem, koje može da ugrozi život bolesnika i metastatskim procesom u mozgu. Kasnije, na mestu gde je bio apsces, mogu da nastanu bronhiektazije, priraslice i suženje bronha.

Tok i prognoza

Ako je lečenje započeto na vreme i ostvarena dobra drenaža, doći će do potpunog izlečenja. Ako za šest do osam nedelja ne dođe do zatvaranja šupljine, bolest se smatra hroničnom.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike. Karakteristično je iskašljavanje na puna usta. Potvrda dijagnoze je rendgenski nalaz šupljine sa nivoom. Zatim tu je nalaz elastičnih vlakana u ispljuvku. Bronhoskopija se koristi ako se sumnja na karcinom. Tom prilikom se uzima isečak koji otklanja dilemu. Pri postavljanju dijagnoze treba isključiti tuberkulozu pluća, bronhiektazije, karcinom, infarkt i zapaljenje pluća.

Terapija

Koristi se kombinacija dva antibiotika u maksimalnim dozama. Antibiotici se daju po rezultatu antibiograma (bakteriološki pregled ispljuvka). Do pristizanja rezultata antibiograma savetuje se davanje amoksicilina sa klavulonskom kiselinom (kod alergičnih daje se makrolid) u kombinaciji sa metronidazolom i aminoglikozidima. Mogu se koristiti i klindamicin, hloramfenikol i cefalosporini. Kod otežanog disanja koriste se bronhodilatatori. Terapija se sprovodi do potpunog izlečenja bolesnika. Položajna drenaža ubrzava izlečenje. Ako izlečenje ne može da se ostvari samo lekovima indikovano je hirurško lečenje.