Bronhiektazije

Bronhiektazije (Bronchiectasiae) su nepovratno proširenje sitnih i srednjih disajnih puteva uz destrukciju njihovih zidova. Bolest je udružena sa infekcijom. Oboljevanje je smanjeno u poslednje dve-tri decenije, što je posledica adekvatne vakcinacije dece i solidne terapije respiratornih infekcija. 

Uzrok

Bronhiektazije su retko urođene, a znatno su češće posledica bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija pluća, mehaničkog zapušenja bronha stranim telom i tumorom. Takođe, mogu biti posledica imunodeficijentnih stanja, sarkoidoze, tuberkuloze i idiotatske plućne fibroze.

Simptomi i znaci

Bronhiektazije mogu da nastanu u bilo kom uzrastu, ali se najčešće razvijaju u detinjstvu, a tegobe se javljaju znatno kasnije. Dominantan sintom je kašalj sa iskašljavanjem, mada kašalj nekada može da bude odsutan. Simptomi se javljaju postepeno. Obično se nadovezuju na neku respiratornu infekciju i postepeno, ali konstantno se pogoršavaju tokom narednih godina. Čest početak je teže zapaljenje pluća, za kojim je zaostao kašalj i iskašljavanje. Kašalj je sve produktivniji, tipično se javlja u jutarnjim satima i kasno posle podne. Ispljuvak nema neke posebne karakteristike. Nekada se taloži u tri sloja, pri čemu je na dnu gnojav, u sredini zelenkast i mutan, a na vrhu penušav. Često je iskašljavanje sukrvičavog ispljuvka (hemoptizije). Nekada je to prvi simptom bolesti. Povremeno je temperatura povišena, a često se javlja pleuralni bol. Nije retko da se ponavljaju zapaljenja pluća (pneumonija). Zamor, malaksalost i gubitak težine se sreću često. Prisutno je otežano disanje i pištanje u plućima (vizing). Kasnije se razvija hronično plućno srce.

Fizički nalaz i dijagnoza

Fizički nalaz je različit, zavisi od količine sekreta, ali je retko normalan. Pri auskultaciji se čuju pukoti lokalizovani u donjim partijama pluća. Postoje i znaci opstrukcije disajnih puteva (oslabljeno disanje, produžen ekspirijum i zviždanje), posebno kod pušača.

Postavljanje dijagnoze nije lako, jer anamneza i fizički nalaz nisu naročito pouzdani, a primenom antibiotika klinička slika može biti znatno izmenjena. Dijagnoza se najsigurnije, bez ikakvog rizika, postavlja na osnovu kompjuterizovane tomografije (CT).

Komplikacije

Komplikacije su brojne i ozbiljne: zapaljenje pluća, koje se ponavlja, apsces pluća, empijem, pneumotoraks, hronična respiratorna insuficijencija i hronično plućno srce.

Terapija

Cilj terapije je da se uklone tegobe, spreči napredovanje bolesti i nastanak komplikacija. Jedino hiruškim lečenjem može doći do potpunog izlečenja. Hirurški se leče bronhiektazije koje su lokalizovane, kao i bronhiektazije sklone krvarenjima. Antibiotici se primenjuju u cilju lečenja infekcije i ordiniraju se po rezultaru antibiograma (bakteriološki pregled ispljuvka). Bronhodilatatori se koriste zbog bronhoopstrukcije, koja je obično udružena sa bronhiektazijama. Fizikalna terapija ima za cilj podsticanje iskašljavanja i drenaže. U cilju sprečavanja progresije bolesti neophodan je prestanak pušenja i obavezna vakcinacija protiv gripa.