Najkorisnije sobne biljke

Sobne biljke nisu samo lepe, već su korisne za naše zdravlje. Naučne studije su poslednjih godina pokazale da mogu da služe kao prirodni filteri koji čiste vazduh.

Za osobe koje su izabrale da žive u eko-stilu to je posebno važno, jer sobne biljke nisu samo obavezan dekor, već su neka vrsta barijere koja štiti od isparenja benzena, formaldehida, ugljen monoksida - svih tih štetnih supstanci, koje su karakteristične za zatvoreni prostor u gradu. Sa ove tačke gledišta, na osnovu rezultata studija, može da se kreira sledeća lista najkoristijih sobnih biljaka:

1. Engleski bršljan (Hedera Helix)

Ova biljka pored toga što je u stanju da preradi veliku količinu ugljen dioksida ima još jednu važnu osobinu koja je čini gotovo nezamenljivom - ona je prirodni upijač soli teških metala, toksina, formaldehida i drugih zagađivača, uključujući izazivače alergija. 

2. Palma hamedoreja (Chamaedorea)

Dok engleski bršljan zahteva dosta nege, bambusova palma ima skoro sve osobine u smislu čišćenja vazduha, a zahteva znatno manje brige. Dovoljno je da joj obezbedite samo nekoliko sati sunca i malo vode svaki dan i ona će doprineti poboljšanju Vašeg zdravlja.

3. Spatifilum (Spatiphyllum)

Ova biljka nije samo lepa nego je i sposobna da uspešno ukloni industrijske i kućne toksine kao što su aceton, benzin, različite vrste alkohola, amonijak... Praktično nijedna druga biljka ne može da se nosi sa tako velikim spiskom hemikalija.

4. Damska palma (Rhapis excelsa)

Za razliku od drugih biljaka, ova palma ne samo da čisti vazduh, već ga i obogaćuje nizom važnih minerala i soli, što pozitivno utiče na čovekove organ za disanje, a takođe ima sposobnost da smiruje nerve. U SAD šefovi u svojim kancelarijama drže ovu biljku u cilju smanjenja stresa.

5. Fikus (Ficus)

Ova biljka, ne samo da efikasno čisti vazduh, već spada u grupu malobrojnih koje ga osvežavaju. Možete bezbedno da ga držite u blizini kreveta - spavaćete bolje i uspavljivaćete se lakše.