Najbolji položaj za spavanje

San je veoma važan za čovekovo zdravlje, raspoloženje i lepotu. Tek nedavno je utvrđeno u kom položaju je najbolja da se spava, piše Hindustan Times.

Na leđima

Idealan položaj za spavanje je na leđima. Taj položaj sprečava bol u vratu i leđima, smanjuje vraćanje želudačne kiseline u jednjak (gastroezofagealni refluks-GERB) i smanjuje pojavu bora. Istina, ljudima koji dosta hrču i imaju apneju tokom sna ovaj položaj ne odgovara. Osobe sa bolom u vratu, koje spavaju na leđima treba da koriste valjkast jastuk ili anatomski sa podrškom za vrat.

Srčani bolesnici, osobe koje imaju gorušicu (GERB), disajne probleme ili glaukom treba da spavaju na većem jastuku - polusedeći položaj.

Na boku

Sledeći na spisku povoljnih položaja za spavanje je na boku. Taj položaj, takođe, može pomoći kod bola u leđima, ali je potrebno da se između kolena stavi jastuk, čime se rasterećuje lumbalni keo kičme, kukovi i kolena. Ovaj položaj je povoljan za osobe koje hrču. Trudnicama se savetuje da spavaju na levoj strani. U tom položaju krv najbolje dospeva do ploda.

Kod spavanja na boku najviše trpe ramena i vrat, te su nakon ustajanja neophodne vežbe rastezanja mišića. Kod spavanja na boku nije isključena pojačana pojava bora na strani lica koja dodiruje jastuk, kao i pojava opuštenih grudi.

Ako često imate gorušicu, ne spavajte na desnom boku. Ukoliko imate kamen u jednom bubregu spavajte na suprotnom boku.

Na stomaku

Najnepovoljniji položaj za spavanje je na stomaku. Pored pojave bora, lako može doći do povrede vrata i leđa, jer kičma tokom spavanja nije ispravljena, ne rasterećuje se, kao ni zglobovi, a nervi su priklješteni. Tokom dana možete osećati trnjenje u rukama. Ovaj položaj se popravlja stavljanjem jastuka ispod bokova, umesto ispod glave. Još bolje je da ispod jedne strane tela stavite dugačak jastuk.

Izvor