Ublažavanje tegoba PMS-a

Brazilski naučnici su otkrili  da svakodnevni unos nezasićenih masnih kiselina i vitamina E značajno ublažava simptome predmenstrualnog sindroma (PMS),piše EurekaAlert.

PMS predstavlja skup simptoma, povezanih sa luteinskom fazom menstrualnog ciklusa (oko 10 dana pre menstrualnog krvarenja). Opisano je više od 200 manifestacija ovog sindroma, a najčešći su napetost, razdražljvost, loše raspoloženje, emocionalni izlivi, anksioznost, pormećaj sna, glavobolja, umor i ekstremne promene libida. U manjoj ili većoj meri simptome oseća 85% žena, između 2 i 5% ima izuzetno izražene tegobe, nekada do privremene invalidnosti.

Istraživači su sproveli eksperiment sa 120 žena. Od njih 80 je dobijalo kapsule sa jednim ili dva grama mešavine prečišćene oleinske, linolne, linoleinske i drugih nezasićenih masnih kiselina i vitamina E. Preostalih 40 žena je dobijalo placebo - kontrolna grupa.

Učesnice istraživanja su ocenjivale težinu PMS-a pre istraživanja, posle tri i šest meseci terapije. Analizom popunjenih upitnika došlo se do zaključka da suplement ima značajan efekat u odnosu na placebo (prazna kapsula) i da efekat zavisi od doze i dužine korišćenja. U grupi žena koje su dobijale najveću dozu suplementa sa nezasićenim masnim kiselinama i vitaminom E ozbiljnost simptoma PMS-a se smanjila za više od dve trećine. Nisu prijavljena značajna neželjena dejstva suplementa.

Smatra se da je povoljno dejstvo nezasićenih masnih kiselina i vitamina E povezano sa smanjenjem osetljivosti ciljnih organa preko kojih hormoni prolaktin i estrogen utiču na pojavu simptoma PMS-a. Rukovodilac istraživanja Edilberto Rocha Filho ističe da korišćenje ovih dodataka hrani (suplementa) nije izazvalo štetne promene lipidnog statusa krvi - nivo i odnos "dobrog" HDL i "lošeg" LDL holesterola i triglicrida u krvi nije pogoršan.

Najvažniji izvor nezasićenih masnih kiselina su masne morske ribe, pre svega tunj, skuša, losos i sardine. Oni koji ne vole ribe mogu ih naći u orasima, soji, lanenom semenu i  bundevi. 

Izvor