Pet tajni o nezi kose

Postoji mnogo tipova kose, tako da su preparati i nega različiti, no ima univerzalnih saveta, koji čine osnovu nege i omogućavaju sjajne rezultate. Evo pet tajni koje treba da znate ako želite da imate lepu, dobro negovanu i sjajnu kosu.

Šampon je bolje koristiti u dve faze (dva puta po malo, nego jednom dosta šamponirati): prva opere kosu, a druga daje medicinski i kozmetički efekat. Perite kosu najpre toplom vodom, a zatim manje toplom i na kraju hladnijom 15 sekundi (ili koliko možete). Tako kosa postaje meka, voluminoznija i sjajna.

Svakodnevno pranje kose isušuje kosu i kožu glave. Ljudi ne shvataju da je to štetno za kosu- uklanja prirodni zaštitni masni sloj. Dovoljno je prati dva do tri puta nedeljno, uz obilno ispiranje vodom. Tako kosa ostaje bujna.

Nikada ne trljajte i ne češljajte mokru kosu. Takva manipulacija peškirom, četkom, češljem ili prstima stvara pukotine u vlasi i ona se lako kida. Da bi uklonili višak vode savijte glavu, obmotajte kosu peškirom i nežno ga umotajte u turban.

Kosa mora 70% da bude suva kada počnete da je fenirate. Do tada neka vam bude umotana u peškir ili puštena da se prosuši na sobnoj temperaturi. Tako ćete izbeći oštećenje kose, koje nastaje kada mokru kosu sušite suviše vrućim vazduhom. Ne držite fen suviše blizu glave i prstima razdvajajte kosu dok je vlažna. Češalj koristite tek kada može da klizi kroz kosu bez ikakvog otpora.

Omega-3 masne kiseline su najbolja hrana za koren kose. Njih možete naći u hrani, pre svega u koštunjavom voću i masnim morskim ribama, kao što su losos, tunj i skuša.

Izvor