Usporite starenje kože - anti ageing

U današnje vreme biti mlad, lep i odložiti starenje postaje inperativ. Na tržištu su sve brojnija anti ageing sredstva. Nije lako odabrati najbolja, jer su mnoga od njih nedelotvorna, a neka i štetna.

Prevencija starenja kože

Borba protiv starenja započinje još u detinjstvu i mladosti izbegavanjem dugog izlaganja suncu, primenom sredstava za zaštitu kože od sunca, raznovrsnom niskokaloričnom ishranom i fizičkom aktivnošću. Hrana treba da bude bogata vitaminima, mineralima i flavonoidima. Njih sadrži pre svega voće i povrće jarkih boja - tamnozeleno, narandžasto i crveno. Treba ga koristiti svakodnevno oko pola kilograma, podeljeno u 4-5 porcija. Takođe, svakodnevno unositi mlečne proizvode. 

Na pojavu prvih znakova starenja utiču brojni faktori. Osobe svetlijeg tena i očiju brže stare od tamnoputih, jer su osetljivije na sunce. Žene brže stare od muškaraca, jer imaju tanju kožu. Zatim, brže stare osobe koje se izlažu suncu bez UVA i UVB  zaštite, lošije se hrane, slabijeg su psihičkog i fizičkog zdravlja i manje pažnje poklanjaju nezi kože i fizičkoj aktivnosti.

Koža vremenom gubi elastičnost i sposobnost vezivanja vode, što se delimično može ublažiti odgovarajućim kozmetičkim preparatima, pri čemu nije dokazano da skupi imaju prednost u odnosu na "obične". Starenje kože ne mora da bude nepovratan proces. Pokazalo se da izbegavanje prekomernog izlaganja suncu par godina i primena odgovarajućih krema i anti ageing tretmana može za par godina da smanji starost kože.

Kreme i drugi kozmetički preparati

Već pravilnim izborom kreme prema tipu kože može mnogo da se učini. Kozmetički preparati na bazi retinoida i voćnih kiselina, pre svega namenjeni lečenju akni, imaju sposobnost smanjivanja ožiljnih promena i starenja kože. Zbog mogućih neželjenih dejstava treba ih koristiti uz kontrolu lekara. Ovi preparati imaju oznaku acne-anti ageing medication. Treba ih koristiti strogo po upustvu.

Hijaluronska kiselina u obliku krema daje samo kratkotrajno vlaženje kože. Slično je i kod preparata na bazi kolagena. Kolagen veće molekulske mase, sličan ljudskom ne prodire kroz kožu, dok kolagen manje mase prodire, ali ispoljava samo efekat vlaženja. 

Noviji i najčešće korišćeni sastojci krema su retinoidi (derivati vitamina A), kinetin, vitamin E i C, N6-furfuryladenin, glutation, ubikinon, alfa lipoična kiselina, polyphenon... što ne znači da među ranije korišćenim kremama nema efikasnih. Osobe sklone alergijama treba da biraju preparate sa manje sastojaka. Idealno je da ih ima do dest. 

Hormoni

Hormonska neravnoteža utiče na zdravlje čitavog organizma, ali se njen uticaj najlakše vidi na koži. Kod žena u menopauzi, zbog pada estrogena, dolazi do gubitka potkožnog masnog tkiva i smanjenja sinteze kolagena. Posledice su najuočljivije na licu. 

Hormonska supstiziciona terapija deluje na sam uzrok starenja. Nadoknadom estrogena ono se odlaže. Ova terapija ne može da se koristi kod svih žena, jer nosi povećan rizik od raka dojke, zatim, se ne primenjuje kod žena sa hipertenzijom, težom migrenom i trombozom dubokih vena.

Hormonska terapija se može primenjivati i kod mlađih žena sa problematičnom kožom. Koriste se kontraceptivne hormonske tablete koje imaju izraženiji uticaj na kožu. U borbi protiv starenja koriste se i hormon rasta, melatonin, testosteron i dihidroepiandosteron. zbog mogućih neželjenih dejstava ova sredstva se koriste uz konsultaciju dermatologa, ginekologa i endokrinologa.

Fitoestrogeni

Fitoestrogeni su biljni derivati sličnog dejstva kao hormon estrogen, s'tim da ne utiču na pojavu raka dojke. Posebno su korisni za žene u klimaksu. Fitoestrogeni se mogu koristiti kroz hranu i u obliku krema. Njima je posebno bogata soja.

Hijaluron

Hijaluronska kiselina i njeni derivati koristi se za korekciju kožnih nabora i kontura lica. To takozvano peglanje kože je najefikasnije na čelu i oko očiju. Dejstvo punjača nije trajno pa je potrebno da se ponavlja nakon 6 do 9 meseci. Bolji estetski rezultati se postižu primenom manjih doza u početku, uz postepeno dodavanje naknadno. Kod takozvanih trajnih filera nema mogućnosti eventualnih korekcija. 

Punjenje Isolagenom je revolucionarna metoda. Sastoji se u uzimanju komadića vlastite kože iza uha od koje se u laboratoriji proizvedu vezivne ćelije i nakon nekog vremena ubrizgaju u kožu. Idealno bi bilo uzeti uzorak kože u mladosti, sačuvati ga u banci vezivnog tkiva i upotrebiti u zrelom dobu. 

Botoks

Botoks blokira vezu između nerava i mišića. Mišić privremeno biva paralisan, opušten i koža iznad njega postaje glatka - ispravljaju se bore nastale zbog pokretanja mimičnih mišića. Efekat traje 6 do 12 meseci i nakon toga se mišić vraća u prvobitno stanje. Njegovim grčenjem se bore ponovo javljaju. Botoks se gotovo bezbolno ubrizgava injekcijama u površni deo kože. 

Kreme i maske na bazi botoksa ne daju tako dobre rezultate. Estetski efekat primene botoksa zavisi od nadarenosti lekara koji ga primenjuje. 

Piling i abrazija

Piling predstavlja ljuštenje površnog sloja kože što stimuliše njenu regeneraciju. Njime se mogu ukloniti pigmentacije, mitiseri, akne, manje bore, smanjiti mašćenje kože i suziti pore. U tu svrhu se najviše koriste voćne kiseline-AHA (alfahidroksi kiseline). U manjoj koncentraciji uklanjaju površinske nepravilnosti kože, a u većoj stimulišu sintezu kolagena.  AFAS kiseline sadrže i belančevnekoje ne izazivaju iritaciju lica, pa su pogodne za osetljivu kožu. Abrazija je ljuštenje delova kože pomoću aparata sa velikim brojem obrtaja.

Hemijski piling po Džesneru efikasno pegla sitne bore i popravlja izgled kože uklanjajući ožiljke od akni. Sprovodi se od oktobra do aprila, jer nesmotreno izlaganje suncu nakon pilinga može dovesti do opekotina. Oporavak kože nakon pilinga traje sedam dana.

Radiotalasni lifting

Radiotalasima se oštećuje dermis što stimuliše kožu na sintezu kolagena, čime se ostvaruje zatezanje kože i nestanak bora. Prednost ove metode je u tome što se može raditi u bilo koje doba godine, jer sunce ne predstavlja pretnju efektu terapije. Može se primeniti na svim delovima tela koji su mlitavi, uključujući podbradak i očne kapke.

Fotodinamska terapija

Ovo je pre svega metoda oporavljanja i podmlađivanja kože oštećene različitim kožnim bolestima. Na kožu se nanose određene supstance koje se aktiviraju nakon obasjavanja posebnim svetlom. Primenom imiquimoda jača se imunološki sistem, što je posebno bitno kod kože oštećene suncem.

Laseri, IPL i drugi izvori optičkog zračenja

Različiti aparati emituju svetlost određene talasne dužine koja deluje u pojedinim delovima kože. Princip delovanja aparata se sastoji u tome da se ošteti određeni sloj kože, što stimuliše stvaranje kolagena. Korišćenjem hromofora, supstanci, koje upijanjem zraka određene talasne dužine, oslobađaju energiju uklanjaju se bore, kapilari ili vrši epilacija. 

IPL uređaji su pogodni za fotorejuvinaciju - utiču na uklanjanje manjih bora, pigmentacija, crvenila kože, kapilara i podstiču sintezu kolagena. Laseri se koriste u istu svrhu, pri čemi ostvaruju i piling lica. 

Aparati čije se dejstvo zasniva na LED tehnologiji (light emitting diode) utiču na sintezu kolagena i ćelijski metabolizam, te je podmlađivanje kože izraženije.

Estetska hirurgija

Uz savremene metode podmlađivanja, estetska hirurgija gde se "nožem" zateže koža, se sve više napušta. Istina ona uklanja bore, ali neretko daje neprirodan izgled lica - efekat maske.  

Prevencija starenja kože treba da počne dok je ona još mlada. Ako se ne počne tada, sa pojavom prvih znakova starenja krajnje je vreme za anti ageing kreme i tretmane. Kasnije mogu samo manje ili više uspešno da se uklanjaju oštećenja. Naravno, može se dostojanstveno stariti i uobičajenom brzinom.