Prevremeni porođaj može da se predvidi analizom pljuvačke

Istraživači iz Velike Britanije mogu analizom pljuvačke trudnice da predvide prevremeni porođaj, saopštava BBS.

Rezultati istražiovanja tima naučnika pod rukovodstvom profesora Lucilla Poston Kraljevskog koledža u Londonu (King's College London) objavljena su u British Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Ispitivanjem 92 trudnice, kod kojih su specijalisti predviđali mogućnost prevremenog porođaja, pronađene su značajne razlike u nivou hormona progesterona. Za vreme trudnoće ovaj hormon u većim količinama sintetiše placenta.

Tokom istraživanja je utvrđeno da je nivo hormona progesterona u pljuvački bio, kod žena koje su rodile pre 34. nedelje trudnoće, znatno niži nego kod žena koje su rodile u terminu. To sniženje hormona se javljalo od 24. nedelje trudnoće.

Trenutno su u pripremi još opsežnija istaražiavnja, kako bi potvrdila njihove pretpostavke i razradila sigurne metode procene verovatnoće prevremenog porođaja na osnovu analize pljuvačke.

Još  nije moguće objasniti mehanizam delovanja progesterona na termin porođaja. S'obzirom na antizapaljenjski uticaj hormona, istraživači smatraju, da niži nivo progesterona stvara uslove za razvoj bakterijskih infekcija, koje su jedan od poznatih uzroka prevremenog porođaja.