Zašto se kod žena SIDA brže razvija nego kod muškaraca

Naučnici iz SAD su objavili da mogu objasniti zašto kod žena inficiranih HIV virusom (humani imunodeficijentni virus) bolest prže napreduje neko kod muškaraca. To je jedna od tajni ove bolesti koja predstavlja "kugu savremenog drustva".

Do sada naučnici nisu mogli razumeti zašto žene posle inficiranja virusom HIV-a, se bolje bore sa virusom u ranim fazama, dok se kasnije SIDA kod njih razvija brže nego kod muškaraca, koji se nalaze u istoj fazi infekcije.

Odgovor se krije u reagovanju jedne od ključnih komponenti imunološkog sistema žene tj. glavnu ulogu ovde igraju hormonske razlike polova. Ovo je navedeno u članku objavljenom u online časopisu Nature Medicine.

Ako su istraživači u pravu, ovo otkriće će dati nove mogućnosti za proizvodnju leova koji će sprečiti taj proces.

Studija se fokusira na pDCs ćelije (plasmacytoid dendritic cells) koje prve reaguju na probleme u imunom sistmu. Ove ćelije detektuju “uljeze” i obaveštavaju ostale “branioce“ organizma. Ove ćelije prepoznaju virus HIVa preko receptora koji se nazivaju Toll-like receptor 7 (TLR7). Nakon aktivacije receptora ćelije proizvode važan molekul imunog sistema, alfa interferon.

Istraživači Instituta Ragon pri opštoj bolnici u Massachusettsu  zainteresovani za labortorijske eksperimente, koji su pokazali da viši nivo ženskog hormona progesterona povećava aktivnost pDCs. Zatim su naučnici našli vezu alfa interferona sa “teškom artiljerijom” imunog sistema – ćelijama CD8.

U ranijim studijama je već uočen zanimljiv fenomen. Što se više stimulišu ćelije CD8, to se brže kod pacijenta razvija SIDA, što je rezultira narušenjem imunog sistema, tako da bolesnik postaje žrtva oportunističkih infekcija. To su infekcije od kojih bolesnik ne bi oboleo da mu imuni sistem normalno funkcioniše. Zašto se sve ovo dešava još niije poznato.