Uvecanje grudi bez silikona i rezanja

U Velikoj Britaniji se koristi nova metoda “prirodnog” povećanja grudi bez silikona, rezanja, ožiljaka, bolova i uobičajenih tegoba koje prate klasičnu ugradnju silikona. Ova metoda ostvaruje povećanje grudi pomoću matičnih ćelija i transfera sopstvene masnoće sa stomaka i bedara, piše Tajms (The Times).

Tehnika je već korišćena u Velikoj Britaniji za rekonstrukciju grudi žena kojima je dojka odstranjena zbog karcinoma. Sada se ova metoda može koristiti za uvećanje grudi zdravih žena. U londonskoj bolnici Princeza Grejs se planira ova intervencija kod deset žena za mesec maj.

Rade se po tri uboda na svakoj dojci. Masnoća sa matičnim ćelijama se u malim količinama precizno injicira u grudi sve do željene veličine. Ovo je veliki napredak u hirurgiji dojke. Grudi uvećane pomoću matičnih ćelija su prirodnije, jer njihovo tkivo ima istu mekoću kao ostali deo dojke, za razliku od implantanata, popularnih silikona, koji predstavljaju strano telo. Ova tehnika uvećanja grudi pomoću matičnih ćelija se već primenjuje u Japanu.

Izvor : The Times