Hormon kispeptin leči neplodnost žena

Nova istraživanja hormona kispeptina obećavaju mogućnost nove metode lečenja neplodnosti žena. To daje nadu milionima parova širom sveta da će postati roditelji. Istraživanje je predstavljeno na godišnjem sastanku Britanskog endokrinološkog udruženja (Society for Endocrinology conference).

Naučnici, na čelu sa Dr Waljit Dhillo, sa koledža u Londonu (Imperial College London), su pokazali da hormon kispeptin kod infertilnih (neplodnih) žena može aktivirati lučenje polnih hormona koji kontrolišu menstrualni ciklus. Ova istraživanja bi mogla da dovedu do novih mogućnosti lečenja neplodnih žena sa niskim nivoom polnih hormona.

Hormon kispeptin je proizvod KISS-1 gena i predstavlja ključ u tegulaciji reproduktivne funkcije. Ljudi i životinje kojima nedostaje ovaj hormon ne prolaze kroz pubertet i ostaju polno nezreli. U predhodnom eksperimentu Dr Waljit Dhillo je sa saradnicima dokazao da primena Kispeptina kod plodnih žena dovodi do porasta nivoa polnih hormona. Sada je istraživanje prošireno na primenu hormona kod žena sa hormonskim disbalansom.

Istraživanje je sprovedeno na deset žena, koje nisu imale menstruaciju i bile su infertilne. Pet žena je dobilo hormon, a pet placebo. Zatim je meren nivo luteinizirajućeg hormona (LH) i folikulostimulirajućeg hormona (FSH), neophodnih za ovulaciju i plodnost žene. Pod uticajem kispeptina nivo LH je porastao za 48 puta, a nivo FSH za 16 puta u odnosu na kontrolni tretman.

To je prvo istraživanje koje pokazuje da hormon kispeptin može da stimuliše proizvodnju polnih hormona i omogući lečenje ljudske neplodnosti.

Dr Waljit Dhillo je izjavio: «Infertilitet je ogroman problem miliona parova širom sveta. Ovo istraživanje pokazuje da kispeptin nudi ogromne mogućnosti u lečenju neplodnosti. Iz predhodnog istraživanja znamo da ovaj hormon stimuliše lučenje polnih hormona kod zdravih žena.  Sada smo proširili istraživanje i pokazali da kispeptin ima isti efekat kod neplodnih žena. U stvari podaci, koje smo dobili, pokazuju mnogo veći porast LH kod neplodnih žena, nego kod plodnih žena iz predhodnog istraživanja. To je vrlo značajan rezultat i daje mogućnost uspostavljanja reproduktivne funkcije ženama sa niskim nivoom polnih hormona. Naša buduća istraživanja će se usredsrediti na pronalaženje najbolje šeme za primenu hormona kispeptina, sa nadom da će se razviti nov način lečenja infertiliteta.