Umor, ukrućenost i “bolne tačke” - imate fibrozitis

Ako ustajete umorniji, ukrućeni, osećajući se kao da niste ni spavali, uz bolove u mišićima i kostima, treba vam vreme da se odmorite i razmrdate u pitanju je sindrom fibrozitisa.

On se karakteriše bolom dubokih tkiva, kao što su mišići, pripoji tetiva, ispupčenja kosti, osećajem ukrućenost i umorom. Spada u grupu bolesti vanzglobnog reumatizma, među kojima je najčešći. 

Koje su tegobe? 

Bol može da bude difuzan, ali često postoje bolne tačke, koje su osetljive pri palpaciji. Bolesnici imaju hronični umor, koji je najjači ujutru, loše spavaju i imaju ukrućenost, koja je najizraženija ujutru, a brzo popušta posle malo vežbi. Oni se ujutru osećaju kao da nisu ni spavali. Tegobe pogoršavaju umor, anksiozna stanja, rđave vremenske prilike, posebno hladnoća i duga nepokretnost. Lakše im je posle vežbe, masaže, kad se utople i na godišnjem odmoru. 

Uzrok bolesti 

Uzrok nije poznat. Postoji mogućnost da je reč o refleksno povećanoj osetljivosti na udaljene promene, naročito u kičmenom stubu i psihogenim činiocima. 

Objektivni prekled 

Osim pipanja bolnih tačaka, objektivni pregled daje normalan nalaz. Laboratorijske analize daju normalne rezultate uključujući i biopsiju. Ispitivanjem sna može da se nađe poremećaj u non – REM fazi, tako da se nakon buđenja javlja povećana osetljivost pojedinih tačaka. 

Dijagnoza i terapija 

Pri postavljanju dijagnoze bitno je da se isključe druge bolesti. Potrebno je da se objasni da je to laka bolest i da nema nikakve opasnosti od ukočenosti, deformiteta i invalidnosti. Nekad je potrebna pomoć neuropsihijatra. Najviše pomažu šetnje, fizičke vežbe, fitnes i plivanje. Medikamentna terapija obično nije potrebna. Nekada se koriste nesteroidni antireumatici, mišićni relaksatori, blaga sretstva za umirenje ili spavanje. Ako se i primeni to je više zbog toga da se pacijent umiri. Bolovanje se ne daje jer je štetno. 

Šta možete da učinite? 

Možda ćete pomisliti da ne možete da vežbate, kad ste tako umorni da jedva uradite najosnovnije poslove. Moraćete silom da izađete u šetnju i videćete da ćete se bolje osećati. Nemojte da mislite da ste bolesni, jer zaista niste. Izaberite fizičku aktivnost koju ste ranije najviše voleli. Uradite nešto lepo za sebe. Počastite se nekom kupovinom ili izlaskom na neko lepo mesto. Zamolite nekog Vama bliskog da vam pomogne da se pokrenete. Videćete da će, sa povećanjem fizičke aktivnosti, umor i bolovi jednostavno nestati.