Maskara je prošlost - Latisse produžuje trepavice

Farmaceutska industrija je zadala udarac kozmetičkoj. Za gušće i duže trepavice više nije potrebna maskara. Kapi za oči korišćene za lečenje glaukoma će se koristiti u kozmetičke svrhe za stimulaciju rasta trepavica.

Komitet za kontrolu hrane i lekova SAD (FDA) je odobrio registraciju prvog komercijalnog preparata za stimulaciju rasta trepavica. Proizvodi ga američka farmaceutska kompanija Allergan. Lek će se pojaviti u prodaji u prvom kvartalu 2009. godine. 

Preparat će biti u prodaji pod imenom Latisse. Kapi za rast trepavica kao aktivnu supstancu sadrže bimatoprost (analog prostaglandina). Latisse su kapi sa aplikatorom. Nanose se na kožu kapka u blizini trepavica. Primenjuju se jednom dnevno, uveče pred spavanje. Proizvođači ističu da se pozitivan efekat vidi nakon osam nedelja. Trepavice postaju duže, gušće i tamnije. 

U nekim slučajevima kapi mogu imati neželjena dejstva u vidu prolaznog tamnjenja kože kapka i trajnog tamnjenja dužice. Moguća je i pojava crvenila konjuktive (sluzokože oka). Tridesetodnevna kura kapima Latisse će koštati oko 120 američkih dolara.

Ranije se bimatoprost koristio, pod imenom Lumigan, samo za lečenje glaukoma otvorenog ugla. Zatim je otkriveno da kapi mogu imati i kozmetičku primenu. Klinička istraživanja su potvrdila da se kapi mogu efikasno i bezopasno koristiti za stimulaciju rasta trepavica. 

Efikasnost kapi Latisse je ispitana na 137 dobrovoljaca. U kontrolnoj grupi, koja je dobijala placebo bilo je 141 osoba. Tokom kliničkog ispitivanja preparat je nanošen na kožu kapka pored trepavica, pomoću specijalnog aplikatora. 

Neosporan efekat je postignut tokom 16 nedelja kod 78% ispitanika koji su koristili preparat i samo kod 18% u kontrolnoj grupi. Primena preparata nije dovela do ozbiljnijih neželjenih dejstava. Kod dela ispitanika je došlo do prolaznog tamnjenja trepavica i dužice, ali većina njih nije smatrala da je to estetski problem. 

Po mišljenju nezavisnih stručnjaka neophodna su dopunska istraživanja neželjenih dejstava preparata, kao i efikasnost i neškodljivost rastvora kod osoba različite starosti.