Folna kiselina i rak grlića materice

Neverovatno ali istinito. Unošenje zeleniša i mahunarki bogatih folnom kiselinom može zaustaviti virus koji može da dovede do raka grlića materice.

Ovaj kacer se često javlja kod žena inficiranih humanim papiloma virusom. Žene koje imaju visok nivo folne kiseline u crvenim krvnim zrncima imaju manji rizik da dobiju kancer, kako je ustanovio dr Čarls Batervort (Charles Butterworth) sa univerziteta Alabama u Birmingemu. 

Njegova studija na 464 žene inficirane virusom utvrdila je da su one sa nižim nivoima folne kiseline imale pet puta veće izglede da dobiju ćelijske promene koje vode raku grlića nego one sa višim nivoima. Nedostatak folne kiseline dovodi do sledećih promena: hromozomi imaju veće izglede da se lome na "slabim" mestima, što dozvoljava virusu da se ubaci u zdrav ćelijski genetski materijal, izazivajući tako početne promene koje najavljuju kancer. Dr Batervort smatra da unošenje hrane bogate folnom kiselinom predstavlja zaštitu od raka grlića materice. Malo brokule dnevno daje polovinu preporučene količine folne kiseline (400 mikrograma  dnevno). Kad kancer jednom nastane, folna kislina više ne pomaže. 

Folne kiseline najviše ima u pilećoj đigerici. Odličan izvor ovog vitamina predstavlja sok od pomorandže, spanać, pasulj, zrna soje i pšenične klice. Ovog vitamina ima u znatnim količinama u šargarepi, lišću repe, prokelju, avokadu, leblebijama, brokolima i semenu suncokreta. 

Izgleda da i paradajz sprečava prekancerske promene za cervikalni kancer. Istraživači sa Univerziteta Ilinois u Čikagu našli su da su žene sa najvišim nivoima likopina imale pet puta manji rizik za nastanak prekancerskog stanja nego one sa najnižim nivoima likopina. Glavni izvor likopina je paradajz. Zato bi u ishrani žena važno mesto trebale da zauzimaju namirnice kao brokoli i paradajz.