Proširene vene - Varices

Variksi su izdužene, nepravilno proširene, izvijugane vene sa poremećenom srtrukturom zida. Često je oboljenje (svaki deseti čovek ga ima). Obično se javlja između 20 i 40 godina. Iako je to relativno laka bolest, može da ima progresivan tok i da daje komplikacije.

Venski krvotok nogu čine potkožne, duboke i komunikantne vene. Potkožne vene sakupljaju krv sa površine, a zatim ona preko komunikativnih ide u duboke i njima naviše prema srcu. Komunikativne vene su kratke i široke i kada izgube sviju funkciju krv teče obrnutim smerom, nastaje zastoj, koji širi vene. 

Zašto nastaju?

Nasledni faktor je veoma bitan, pa se u pojedinim porodicama češće javljaju proširene vene. U pitanju je slabost vezivnog tkiva zidova vena. Zalisci na venama su kod tih osoba slabije razvijeni ili ih čak i nema. Slab venski zid pri povećanom pritisku, tokom stajanja, se širi i vena postaje proširena, duža i vijugava. Dugotrajno stajanje u mestu je uzrok nastanka variksa kod pojedinih zanimanja. Kontrakcijom mišića pri hodu krv se potiskuje iz površnih vena ka dubokim i ostvaruje se normalna cirkulacija. Pri stajanju se to ne dešava, pa se povećava pritisak krvi u potkožnim venama, a zatim sledi proširenje vena. 

Hormoni imaju udela u nastanku proširenih vena, pa se one češće javljaju u trudnoći, pubertetu i menopauzi. Tromboflebitis dubokih vena (tromboza i zapaljenje koje je uvek prati) dovodi do vraćanja krvi iz dubokih u površne vene, što njih veoma brzo proširi. Ubrzo za tim slede trofičke promene: cijanoza (modrilo), pigmentacija (tamne mrlje), dermatitis (zapaljenje kože), celulit i ulceracije na potkolenicama.

Izgled vena

Najčešće su vene zmijolike i izvijugane. Ako su proširenja vrećasta vide se brojni čvorići, tankih krtih zidova. Ako su vene cilindrično proširene onda su dosta prave, umereno proširene sa zadebljanim zidovima.

Koje su tegobe?

Kod proširenih vena bez komplikacija javlja se osećaj težine, zamor i neodređeni bolovi u potkolenicama, zatim mišićni grčevi u toku noći i svrab kože. Tegobe se uglavnom osećaju u potkolenicama, pogoršavaju se u toku stajanja, smanjuju pri hodanju, a nestaju noću za vreme ležanja, pogotovu ako je noga podignuta. Ako se bolovi i noću održavaju treba im tražiti drugi uzrok.

Komplikacije proširenih vena

Otok (edem) je izraženiji kod proširenja dubokih, nego površnih vena. U početku se javlja na unutrašnjoj strani potkolenica iznad gležnjeva. Nastaje krajem dana, tokom noći se povlači. Kasnije može da bude stalan. Samo se povećava u popodnevnim časovima. Otok može da zahvati celu potkolenicu, pa čak i celu nogu.

Dermatitis je česta komplikacija. Nastaje kod dugotrajnijeg zastoja venske krvi. U početku koža je suva, zatim postaje zadebljana, naborana, prekrivena malim ljuspicama, koje se lako ljušte. Na mestu dermatitisa koža menja boju. Ona je svetlocrvena do mrko pigmentisana. 

Ulkus se često nadovezuje na dermatitis. To je defekt kože obično okruglog oblika najčešće na unutrašnjoj strani podkolenice iznad skočnog zgloba, ređe na spoljašnjoj strani, a u najtežim slučajevima defekt obuhvata ceo obim noge kao prsten. Dno ulkusa je pokriveno izumrlim (nekrotičnim) slojem sa obilnim gnojem koji loše zaudara. Sasvim retko je pokriven krastom (krustom). Koža oko ulkusa je promenjene boje, otečena i zadebljala. U njoj se nalaze izuvijane proširene vene. 

Tromboflebitis se javlja kao posledica zastoja venske krvi, zapaljenja i ulkusa. Manifestuje se duž variksa kao zapaljenski, bolni infiltrat. To su čvrsti potkožni čvorovi srasli sa hiperemičnom (crvenom) kožom. Ovi zapaljenjski procesi se često ponavljaju. 

Krvarenje je najređa komplikacija proširenih vena, a javlja se na mestu istanjenih vena.

Dijagnoza i terapija

Za postavljanje dijagnoze je osim fizičkog pregleda potreban i EHO Doppler ultrazvuk, kojim se vidi stepen oštećenja i izbegavaju invazivne tehnike pregleda.

Kod ulkusa i zapaljenja potrebno je mirovanje sa podignutom nogom za 20 - 30 stepeni da bi se smanjio otok i zastoj krvi. Primena antibiotika je neophodna. Posle smirivanja zapaljenja koriste se elastični zavoji i elastične čarape. Stavljaju se ujutru pre ustajanja iz kreveta. Noga mora da bude iznad grudnog koša pa je bolesniku neophodna pomoć. Zavoj se umotava od prstiju na nogama sve do prepone, pri čemu sledeći sloj mora da prelazi za polovinu širine zavoja preko prethodnog sloja. Ako postoji ulkus, preko njega se stavi posle primene antiseptika i masti od ekstrakta placente ili neke druge, gaza presavijena nekoliko puta. Neophodno je izbegavanje dugog stajanja. Šetnje su izuzetno korisne. Prilikom pešaćenja mišići potiskuju krv iz vena i dovode do uklanjanja tegoba.

Kod trudnica se koriste samo elastični zavoji ili čarape, mirovanje sa podignutom nogom i lagane šetnje. Drugo lečenje nije potrebno jer posle porođaja variksi mogu da se smanje.

Sklerozantna terapija se često upotrebljava ali i zloupotrebljava. Ako se ne uradi u indikovanim slučajevima i dobro može da dovede do tromboflebitisa i kasnije do ponovne pojave variksa. Metoda je jednostavna i vrši se ambulantno. Za skleroziranje se najčešće koristi 2-3% natrijum tera-daktil-sulfat (aetoxysclerol).

Hirurško lečenje raznim metodama u suštini treba da spreči vraćanje krvi iz dubokih vena u površne. Pri tome može da se izvrši ekstirpacija (vađenje) variksa delimičnim ili kompletnim odstranjivanjem površnih vena. Manji variksi mogu da se odstranjuju elektrokoagulacijom i laserom, čime se postiže bolji estetski efekat. Kod proširenih vena bez komplikacija rezultati hirurškog lečenja su odlični. Ako je pre njega vršena sklerozantna terapija, onda su rezultati mnogo slabiji. U postflebitičnom sindromu (ako je postojala tromboza dubokih vena sa zapaljenjem) ne treba vršiti operaciju, jer osnovno oboljenje u dubokim venama ostaje, pa se variksi ponovno javljaju.